Magyarország

2007.12.17. 18:57

Munkabeszüntetések országszerte a LIGA felhívására

<p>Vasutasok, tanárok, orvosok, ápolók, gazdák, reptéri alkalmazottak és még számos ágazat dolgozói csatlakoznak a LIGA Szakszervezetek hétfői munkabeszüntetéséhez.</p>

18:50: Több tízezer pedagógus demonstrált hétfőn

Több mint 20 ezren vettek részt hétfőn a pedagógusok sztrájkjában, országszerte - a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) előzetes adatai alapján. Ezen felül, még sok tízezren tűzték ki a kék szalagot a szolidaritás jeléül, az egészségbiztosítási reform ellen. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy átlagosan 3 és fél órás volt a munkabeszüntetés időtartama. A legtöbben az első két órát nem tartották meg, de olyan intézményről is van tudomásuk, ahol 8-10 órás volt a sztrájk.

A közoktatás minden típusa, óvodáktól a kollégiumig csatlakozott a hétfői demonstrációhoz, az ország egész területén. Kerpen Gábor elmondta, hogy nincs olyan megye, ahol egyáltalán ne lett volna pedagógus sztrájk. Az elnök becslései szerint a csatlakozó intézmények nagyjából 10%-ában egyetlen pedagógus sem vette fel a munkát reggel 8-kor.

A gyerekek felügyeletét mindenhol a nem-sztrájkoló pedagógusok látták el, és ez - Kerpen Gábor tudomása szerint - sehol sem okozott konfliktust a szülők és az intézmények között. Egyelőre erről sincsenek pontos adatok, de a szülők többsége hétfőn nem küldte iskolába a gyermekét.

A PDSZ elnöke úgy gondolja, megtévesztő volt a szaktárca múlt heti kijelentése, miszerint az oktatási intézmények igazgatói gondolkodjanak el azon, hogy esetleg rendkívüli tanítási szünetet rendelnek el december 17-re. Mindössze két esetben jelezték a PDSZ felé, hogy elképzelhető, hogy szünetet rendelnek el náluk. Egyelőre nem tudni, hogy ez megtörtént-e. Kerpen Gábor kijelentette, hogy törvény szól arról, hogy csak akkor lehet rendkívüli tanítási szünetet elrendelni, ha természeti katasztrófa vagy valamilyen elháríthatatlan akadály van. Sztrájkra hivatkozva nem lehet elrendelni, mert az alkotmányos alapjog. A minisztérium tehát jogsértésre szerette volna ösztönözni az iskolaigazgatókat.

A Pedagógusok Szakszervezetétől (PSZ) 43 ezer fő kék szalaggal fejezte ki szolidaritását a felhívással kapcsolatban. Több mint 1300 intézményben, összesen 14600-an tartottak két órás figyelmeztető sztrájkot. Árok Antal, a PSZ elnöke elmondta, hogy 8200-an egész nap nem vették fel a munkát, 12 ezren pedig települési vagy intézményi fórumon fejtették ki véleményüket a LIGA felhívásával és az oktatás területével kapcsolatban. Az északi régióban, Borsod illetve Heves megyékben viszonylag kevesen vettek részt a sztrájkban és kevesebben tűzték ki a kék szalagot is, mint Nyugat-Dunántúlon.

Árok Antal a Független Hírügynökségnek azt is elmondta, hogy úgy tudják, hogy az oktatási minisztérium felmérést készített arról, hogy hányan vettek részt a hétfői sztrájkban. Hozzátette, ez több kollégában félelmet keltett.

A hétfői, országos munkabeszüntetést a Liga Szakszervezetek kezdeményezték, tiltakozásul a tervezett egészségbiztosítási reform és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. A sztrájkhoz illetve a Liga célkitűzéseihez több szakszervezet, szövetség és civil szervezet is csatlakozott.

Alig félszázan gyűltek össze hétfőn délután a Fővárosi Önkormányzat Városház utcai épülete előtt. A demonstrálók a budapesti szakképzési reform ellen tiltakoztak, szerintük ugyanis a főváros nem megalapozottan döntött az idén 19 szakközépiskola bezárásáról. A tiltakozó pedagógusok és szülők úgy látják, sok esetben nem tudni, hogy a diákok elférnek-e egyáltalán a jogutód iskolákban, illetve mekkora többletterhet jelent nekik, hogy többet kell utazniuk iskolába menet. John Emese, a fővárosi oktatási bizottság elnökhelyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: a bizottság két héttel ezelőtti ülésén tárgyalt arról, hogy az átszervezések után megmaradó intézmények milyen osztályokat indíthatnak a következő tanévben. A politikus szerint egyértelmű, hogy az átalakított szakképzési rendszerben megváltozik osztályok indítása is. Hozzátette: ezzel kapcsolatosan a bizottsághoz nem érkezett

tiltakozás vagy kifogás.


17:15: Véget értek a félpályás útlezárások

Hétfőn délután 4 órára levonultak a demonstráló gazdák az utakról, mindenhol helyreállt a forgalom. A MAGOSZ által bejelentett félpályás útlezárásokban 46 helyszínen összesen 1500 traktor, munkagép és személyautó, valamint 3 ezer gazda vett részt - mondta a Független Hírügynökségnek a MAGOSZ főtitkára. Obreczán Ferenc hozzátette: atrocitás sehol nem történt, az utakon közlekedők türelmesen fogadták a tiltakozó akciókat.

A demonstrációk reggel 8 és 9 óra között kezdődtek. A legjelentősebb akció a 4-es főúton, a Hajdú-Bihar megyei Téglás térségében volt, ahol 160 traktor és 300 gazda foglalta el az egyik sávot. Ott 5 kilométeres kocsisor torlódott fel. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaménynél 118 jármű, a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen pedig 106 jármű lassította a forgalmat. Heves megyében 300 gazda 41 traktorral tiltakozott.

Az autósok megértően fogadták a forgalom lassítását, sokan közülük egyetértésüket is kifejezték - közölte a MAGOSZ főtitkára. A további lépésekről még nem döntött a szervezet, ez a parlament hétfő esti döntésétől is függ - mondta Obreczán Ferenc.


14:11 - A MÁV bírósághoz fordult a sztrájk miatt
A MÁV és a MÁV-START Zrt. szerint jogellenes a VDSzSz határozatlan idejű sztrájkja, ezért a kérelmet nyújtott be hétfőn a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz ennek megállapítására. A MÁV és a MÁV-START Zrt. a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult hétfőn, mert szerintük jogellenes a VDSzSz munkabeszüntetése. A vasúttársaságok egyebek között azért tartják jogellenesnek a sztrájkot, mert az érdekvédők -több követelésük mellett - azt akarják, hogy többlet-javadalmazással kompenzálja a MÁV a 2008. évtől hatályos nyugdíjszámítási rendszer kedvezőtlen hatásait.

Ez azt jelenti, hogy magasabb bért szeretnének, hogy a nyugdíjba vonulókat ne érintsék hátrányosan az új nyugdíjszabályok - fejtette ki Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. Hozzátette: a munkavállalók bérét a kollektív megállapodások rendezik a 2007. évre, így nem tudják átvállalni ezt a kompenzációt. A másik sztrájkkövetelés is jogellenes a vasúttársaságok szerint. A vasúti mellékvonalakat tekintve a sztrájkfelhívásban megjelölt követeléseket a Gazdasági  és  Közlekedési  Minisztérium teljesítette ugyanis. A MÁV szerint munkáltatók felé megfogalmazott követelésekről munkaügyi jogvitának van helye a vasúttársaságok és szakszervezet között, így az emiatt meghirdetett sztrájk ugyancsak jogszerűtlen.


9:00 - A vonatok 45 százaléka közlekedik
A MÁV adatai szerint a vonatok 45 százaléka közlekedik reggel 6 órától az országban - erről a vasúttársaság szóvivője tájékoztatta a Független Hírügynökséget. Sigulinszki Tibor elmondta azt is, hogy az elinduló vonatok azonban lassabban haladnak, mert minden állomáson megállnak. Hozzátette: egyetlen sztrájkoló is képes megfogni egy egész vonalat. A MÁV adatai szerint a sztrájkolók aránya lényegesen kisebb a szakszervezeti bejelentéshez képest.


8:00 - A tanárok is elkezdték
A tanítási idő megkezdésével, azaz hétfő reggel nyolc órakor országszerte több száz iskolában elkezdődött a pedagógusok sztrájkja. Az előzetes adatok szerint körülbelül 30 ezer tanár nem veszi fel a munkát néhány órára és további 20 ezren kék szalaggal szolidárisak kollégáikhoz, de tanítanak. A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakaszervezete (PDSZ) a Liga által szervezett általános sztrájkhoz csatlakozott. A 86 ezer tagot tömörítő PSZ elnöke hétfő reggel a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy legutolsó információik szerint körülbelül 40 ezer tagjuk csatlakozott a Liga akciójához. Közülük 18 ezren vannak, akik konkrétan sztrájkolnak is, a többiek két szalag viselésével szolidárisak kollégáikhoz. Árok Antal elmondta azt is, hogy a legtöbb helyen kétórás a munkabeszüntetés, de van ahol ennél hosszabb ideig nem lesz tanítás.


7:08 - Budapesten több vonat is elindult - a MÁV a káoszra játszik
Több vonat elindult a nagy fővárosi vasútállomásokról hétfő reggel hat óra, vagyis a VDSzSz által meghirdetett általános sztrájk kezdete óta. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a vonatok meddig jutnak el. Hasonlóan a korábbi munkabeszüntetésekhez a pályaudvarokon alig vannak utasok, feltehetően mindeni értesült a sztrájkról és máshogy próbálja megoldani az utazását. A sztrájk kezdetétől háromnegyed 7-ig minden vonat elindult a budapesti  Déli  pályaudvarról, azt viszont nem lehet tudni, hogy ezek meddig jutnak el. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint érkeztek is vonatok a Délibe, ezek még 6 óra előtt indultak.

A Keleti pályaudvarról is megpróbálják elindítani a vonatokat - igaz csak a szombati menetrend szerint - tudta meg helyszíni tudósítónk. Néhány vonat már elindult reggel 6 óta, például a Szolnok felé közlekedő járat, 20 perces késéssel. Más vonatok indítását is ígérik, de semmi garancia nincs arra, hogy ezek a szerelvények meg is érkeznek a végállomásukra. A Nyugati pályaudvaron jelenleg utastájékoztatás sincs. A menetrend szerinti Nyíregyháza - Miskolc felé közlekedő 6.20-as vonatot elképzelhető, hogy 7 után útnak eresztik. A pénztárosok mindenkit lebeszélnek arról, hogy bármely esetleg elinduló vonatra felszálljanak, ugyanis nem lehet tudni, hogy meddig jutnak el velük.

Kövesse nálunk azt, hogy milyen vonatok indultak el! Kattintson ide >>>


Kik, hol, mennyien, miért?
A lakosságot leginkább a vasutas  sztrájk érinti, mert reggel hattól határozatlan időre, akár napokra is leállhat a közlekedés. Legtöbben a tanárok közül sztrájkolnak, pontos adatokat azonban nem tudni, hogy hány iskolában és mennyi időre terveznek munkabeszüntetést. A reptéri dolgozók egy részének kétórás munkabeszüntetése néhány órás késéseket okozhat a reggeli órákban. A gazdák több mint 60 helyen, reggel 8-tól az esti órákig tartanak félpályás útlezárásokat.

A BKV dolgozói nem sztrájkolnak, és egy kivétellel várhatóan a Volán-társaságoknál sem lesz munkabeszüntetés. A LIGA egyebek mellett az egészségbiztosítás átalakítása ellen tiltakozik, az erről szóló törvényjavaslat visszavonását követelik a kormánytól. A kabinet ezt nem teljesítette, a törvényjavaslatról várhatóan hétfőn este lesz zárószavazás az Országgyűlésben. A szakszervezeti szövetség a nyugdíjszámítás jövőre életbe lépő módosítása ellen is tiltakozik. Szerintük a változtatással 8 százalékkal járnak rosszabbul azok, akik januártól mennek nyugdíjba, mintha még idén mennének.

Gaskó: A MÁV le akarja járatni a sztrájkolókat
A MÁV vezetése a sztrájkolókat akarja lejáratni, amikor üresen közlekedteti a vonatokat - mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) és a LIGA  Szakszervezetek elnöke. Gaskó István szerint így tovább rombolják a vasút gazdasági helyzetét. A VDSzSz hétfőre beosztott tagjainak 95 százaléka nem vette fel a munkát - tette hozzá az érdekképviselet vezetője. Gaskó István szerint a vasúti közlekedés biztonságát veszélyezteti a MÁV vezetése, amikor az éjszakai műszak dolgozóit törvényellenesen újabb 12 órányi munkára kényszeríti.


Reggel 6-tól egyetlen vonat sem indul el hétfőn az országban a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) sztrájkja miatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget vasárnap este Gaskó István a szakszervezet elnöke. A BKV és a Volán járművei, a Körös Volán egyes járatainak kivételével menetrend szerint közlekednek majd. Sztrájk lesz reggel 7 és 9 között Ferihegyen, valamint egyes iskolákban és egészségügyi intézményekben is, de az utóbbiakról nem tudni, hogy pontosan melyekben, és hogy ez hogyan érinti az egyes intézmények működését. Mindemellett az országban a rendőrség adatai szerint 65 helyen lesz félpályás  útlezárás.

Az országos sztrájkot az ugyancsak Gaskó István vezette Liga szakszervezeti szövetség hirdette meg, tiltakozásul az egészségbiztosítás reformja és a nyugdíjszámítás változásai miatt. A vasutasok emellett a szárnyvonalak tervezett megszüntetésével sem értenek egyet, a VDSzSz ugyanis nem fogadta el a gazdasági tárca és a többi vasutas szakszervezet erről kötött megállapodását.

A szakszervezet és a MÁV vezetése nem állapodott meg az elégséges szolgáltatásról. Menetrend szerint 2800 vonat indulna el hétfőn, ám Gaskó István azt mondta: egyetlen vonat sem közlekedik majd. Legközelebb kedden reggel 9-kor lesz egyeztetés a még elégséges szolgáltatásról - tette hozzá a szakszervezeti vezető. Az utasok részletes információért a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatát hívhatják, a 06-40-494949-es számon.

A Körös Volán ellátási területén üzemkezdettől 6.30-ig, valamint várhatóan 16.00 - 19.00-ig részben nem indulnak a menetrend szerinti busz járatok - tájékoztatott az autóbusz társaság. Az utasok a következő telefonszámokon érdeklődhetnek: Békéscsabán a 66/523-533-as, Gyulán a 66/523-550-ös és Orosházán a 68/523-570-es számon.

Bár Gaskó István, a Liga elnöke vasárnap azt mondta, hogy a sztrájk a Balaton Volán járatait is érinti, a veszprémi és a balatonfüredi buszpályaudvarokon a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy a társaság dolgozói nem terveznek munkabeszüntetést.

A ferihegyi repülőtéren hétfő reggel hét órától kilenc óráig tart a munkabeszüntetés, ám ebből az utasok valószínűleg semmit sem fognak érzékeli - mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. A sztrájkban az üzemanyag kiszolgálásban és az üzemeltetésben dolgozók egy részét tömörítő Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (ELDSZSZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) vesz majd részt.

Ki fog tanítani?
A legtöbben várhatóan a tanárok közül sztrájkolnak, miután a két legjelentősebb szakszervezet is csatlakozott a LIGA felhívásához. A Pedagógusok  Demokratikus  Szakszervezetétől és a Pedagógusok Szakszervezetétől vasárnap estig nem sikerült pontos adatokat szerezni arról, hogy hány iskolában és mennyi időre terveznek munkabeszüntetést. Korábbi adatok szerint a sztrájkhoz körülbelül 30 ezer tanár csatlakozik.

Sztrájk a kórházakban is
Egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók is sztrájkolnak. Gaskó István vasárnap este azt mondta, hogy körülbelül 20 kórházban és szakrendelőben lesz munkabeszüntetés, de pontos adatokat nem tudott mondani, így nem tudni, hogy a sztrájk mely időpontokban mely intézményeket érinti.

Hétfőn különböző szervezetek 65 helyen félpályás útlezárást tartanak. Ezek általában naponta reggel 7-8 órától kezdődnek és változó ideig, általában sötétedésig tartanak. Lesz, ahol péntekig, szombatig, vagy még tovább demonstrálnak majd. A mostani adatok szerint negyven olyan félpályás zárás lesz, ami csak hétfőn tart. A 65 helyszínből 48-ban a Magosz szervezi a demonstrációt.

Útlezárások országszerte
Országszerte hatvanöt helyen lesznek hétfőtől félpályás útlezárások. A lezárások legfőbb oka, hogy a legtöbb helyen a demonstrálók így támogatják a Liga  Szakszervezetek hétfőre meghirdetett akcióját. A legtöbb helyen csak hétfőn lesz lezárás, de van, ahol december 21,-22,-23, vagy 24.-ig lesznek az utakon a tiltakozók. Két helyen január közepéig tervezik a lezárást. A Liga és a hozzájuk csatlakozók az egészségügy átalakítása és a nyugdíjszámítás jövőre életbe lépő módosítása ellen is tiltakoznak. A rendőrség adatai szerint hétfőtől 65 helyen lesz félpályás útlezárás. A zárások általában naponta 7-8 órától kezdődnek és változó ideig, általában sötétedésig tartanak. Lesz, ahol péntekig, szombatig, vagy még tovább demonstrálnak majd. A mostani adatok szerint negyven olyan félpályás zárás lesz, ami csak hétfőn tart. A 65 helyszínből 48-ban a Magosz szervezi a demonstrációt.

Pontosan hol, mi?

Baranya megyében hét helyen lesz lezárás. Az 56-os főúton Sombereknél Mohács felé, december 23-ig; az 58-as főúton Harkánynál; a 6-oson Pécsváradnál, Pécs irányába; az 58-ason Pogánytól Pécs felé a 4-es kilométernél; az 57-esen Lánycsóknál és Pécs belterületén a Széchenyi tértől az ifjúság útjáig vezető útvonalon. Az 56-os és 57-es úton a tervek szerint vasárnapig tart a zárás. Bács-Kiskun megyében öt helyen lesz zárva út félpályán. Az 52-es főúton Soltnál, a kis-Duna hídig; az 53-ason Kiskunhalas és Tompa között; az 5-ösön Kecskemét előtt; a 71-esen Akasztó belterületén; az 51-es főűt 60-62-es kilométerei között.


Az 52-es főúti lezárás szombatig tart. Békés megyében három helyen lesz zárás: a 44-es főúton Békéscsabánál - itt vasárnapig; a 4406-os úton és a 47-es 115-ös kilométerénél csak hétfőn. Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjait két helyen, Göncnél és a 3-as főúton a Mezőcsáti elágazásnál tervezik lezárni. Csongrád megyében szintén két helyen, a 47-esen Hódmezővásárhely és Szeged között a 202-es kilométernél és az 5-ösön Kisteleknél lesz zárás. A 47-esen szombatig tart a demonstráció. Fejér megyében négy helyen demonstrálnak. A 7-es főúton a 73-75 kilométerek között; a 61-es főúton Cece külterületén; Szabadbattyánnál és az 1-esen Bicskénél. Győr-Moson-Sopron megyében is négy helyen csatlakoznak. A 84-esen Kópházánál két helyen, a 85-ösön és a 86-oson Csornánál. Csornánál a 85-ösön Szilveszterig, a 84-esen szombatig tart a zárás.


Hajdú-Bihar megyében hat helyen demonstrálnak: a 4-es főúton, a 240-246 kilométerek között egészen január 17-ig; a 47-esen Tépénél december 24-ig; Szombatig a 42-esen Püsüökladány és Báránd között, a 4-esen Debrecen és Ebes között, a 48-ason Debrecen és Vámospércs között csak hétfőn; és január 17-ig a 47-esen Debrecenben a Dósa Nádor tér és Mikepércsi út útvonalon. Heves megyében csak a 25-ös főúton, Egerben lesz félpályás lezárás. Jász-Nagykun-Szolnok megyében öt helyen zárnak: a 32-esen Jánoshida és Jászalsószentgyörgy között; 4-es főúton Karcagnál; a 31-esen a 99-es kilométernél; a 33-ason Tiszafürednél; és a 32-esen Jászberénynél is. Ebben a megyében mindenhol szombatig tervezik a zárást.Komárom-Esztergom megyében csak az 1-es főúton, Tatabánya és Vértesszőlős között zárnak, péntekig.


Pest megyében öt helyen zárnak félpályán utat: az 50-esen Alsónémedinél; a 30-as főúton Aszód és Gödöllő között, a 31-esen Nagykáta és Szentmártonkáta között; Budakeszi és Budaörs között a Budaörsi úton, a 2-esen a Boszorkánykonyha étterem előtt Vác felé. Az egyesen péntekig, az 50-esen szombatig tart a lezárás. Somogy megyében négy helyen lesz félpályás útzár. A 67-esen Kaposváron; a 68-ason a 39-41-es kilométerek között, a 65-ösön Siófokon két helyen. Siófokon csütörtökig, Kaposváron péntekig demonstrálnak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy helyen lesz félpályás lezárás. A 41-esen a 48-50 kilométerek között, lezárják a Balkány és Téglás közti utat, a 41-esen Rohod és Baktalórántháza között is zárnak, valamint Nyíregyházánál is.


Tolna megyében nyolc helyen zárnak a demonstrálók. Az 55-ös főúton Alsónyék és Törböly között; az 56-oson Bátaszéknél; a 6-oson Szekszárdnál, Dunaföldvárnál és a 145-ös kilométernél is; a 63-ason Nagydorognál; a 65-ösön Iregszemcse és Siófok között és a 611-es úton Dombóvárnál. Iregszemcsénél szombatig tart a zárás. Veszprém megyében a 8-as főutat zárják le félig hétfőn Veszprém és Várpalota között, illetve a 83-as főutat Pápánál. Zala megyében a 71-es főutat zárják félpályán Keszthely és Fenékpuszta között. Vas megyében a rendőrség adatai szerint a 86-os főutat zárják le Hegyfalunál, de itt a kamionforgalom csökkentése miatt tiltakoznak, nem a kormány intézkedései ellen.

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!