Helyi közélet

2012.10.26. 15:24

Debreceni Ítélőtábla - Tízmilliókkal maradtak adósok

Debrecen - A vádlott csalási ügyében a tábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú határozatot.

Debrecen - A vádlott csalási ügyében a tábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú határozatot.Pénteki végzésével hatályon kívül helyezte a Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa a Debreceni Törvényszék elsőfokú ítéletét egy csalás vádjával indult perben. Az 51 éves – bejelentett lakhellyel nem rendelkező – K. Lászlót két rendbeli, bűnsegédként elkövetett csalásban találta bűnösnek a törvényszék, s ezért idén júniusban 4 év 6 hónap börtönnel és 300 ezer forint vagyonelkobzással sújtotta (egy rendbeli csalás bűntett alól viszont felmentették). A másodfokon eljáró táblabíróság azonban úgy találta, a törvényszék által megállapított első és harmadik tényállás megalapozatlan, ezért az ügy alkalmatlan a felülbírálatra, s új elsőfokú eljárás lefolytatására van szükség.

Böszörményi sértett

Az erdőgazda végzettségű, éttermi szakácsként is dolgozó K. László legutóbb 2010-ben szabadult. Hosszú bűnlajstromán halált okozó ittas vezetés, csalások, sikkasztások is szerepelnek. A vádirat szerint a férfi 300 ezer forint fizetséget kapott azért, hogy vállalja el a 2005-ben fizetésképtelenné vált és felszámolt, pomázi bejegyzésű Frikandellen Kft. ügyvezetését. A cég nevében eljárva egy Cz. Zsolt János néven bemutatkozó férfi azzal keresett fel egy hajdúböszörményi baromfi-feldolgozó céget 2003 őszén, hogy 30 tonna fagyasztott csirkehúst vásárolna tőlük. Írásos szerződést nem kötöttek, de a vevő, aki azt mondta magáról, hogy a cég egy hipermarket beszállítója, kifizette az áruért járó 10 millió forintot. A kft. rövidesen újabb és újabb megrendeléseket adott, de fizetni „elfelejtett”, összesen 57 milliós kárt okozva böszörményi partnerének.

A vádlott cége hasonló módon járt el egy műanyag-feldolgozó és egy szállítmányozási vállalkozás esetében is, előbbit 3, utóbbit 2,7 millió forinttal károsítva.

Szakértő nélkül

– A törvényszéki eljárás nem teremtette meg a könyvszakértői vizsgálat lehetőségét, amire szükség lett volna, illetve a bíróságnak meg kellett volna kísérelnie több, az ügyhöz kapcsolódó eredeti dokumentum beszerzését. Hiányoznak ugyanis olyan részadatok, melyek révén következtetni lehetne arra, hogy valóban jogtalan haszonszerzésre törekedett-e a vádlott – indokolta a végzést egyebek mellett a tanácsvezető.

HBN-RaL

 

A körülmények áldozata?

A pénteki ülésen a vádlott nem jelent meg, az idézések minden szóba jöhető tartózkodási helyéről visszajöttek, az ellene korábban kiadott körözések nem jártak eredménnyel. Míg a fellebbviteli ügyész azt indítványozta, hogy K. Lászlót társtettesként elkövetett csalásért mondják ki bűnösnek, és súlyosbítsák a büntetését, addig védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a szabadságvesztés lényeges enyhítéséért fellebbezett. – Mint általában az ilyen bűncselekmények esetében, az események valódi irányítói a háttérben maradtak, gondoskodva a későbbiekben felelősségre vonható ügyvezető kinevezéséről. Azaz ügyfelem a körülmények áldozata – jelentette ki perbeszédében a védő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában