a legfrissebb kutatási eredmények

2019.11.13. 11:50

Történelem a kutatások tükrében: a Horthy-rendszert vizsgálják az egyetemen

„A Horthy-rendszer születése” címmel rendez tudományos konferenciát csütörtökön a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete. A tanácskozás középpontjában a 100 évvel ezelőtti események állnak, a legújabb kutatási eredmények tükrében, derül ki az egyetem közleményéből.

Tavaly indította útjára november, a tudomány hónapja keretében konferenciasorozatát az egyetem Történelmi Intézete azzal a céllal, hogy az adott év aktuális évfordulójához kapcsolódva lehetőséget teremtsen a legfrissebb kutatási eredmények bemutatására.

– Az intézet tudatos törekvése, hogy a modernkori történelmi évfordulókra méltó módon emlékezzen, egyben alkalmat teremtve arra, hogy a legújabb tudományos eredmények napvilágot lássanak. Az előző esztendőben a monarchia szétesésének 100. évfordulója állt a középpontban, idén pedig a Horthy-rendszer születése a tanácskozás témája, magyar és európai kontextusban értelmezve az 1919-es eseményeket – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Barta Róbert, a Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének igazgatója.

A rendezvényen előadást tart „Az új Európa” címmel Romsics Ignác akadémikus, az egri Eszterházy Károly Egyetem professzora, a téma első számú szaktekintélye, ugyanakkor a tanácskozás a fiatal történészeknek is lehetőséget teremt arra, hogy új megközelítésben, friss kutatási eredmények alapján számoljanak be eredményeikről.

Az országos történelmi konferenciára a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének oktatói, kutatói mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetéből, valamint a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karáról érkeznek történészek.

A konferencia november 14-én, csütörtök 11 órakor kezdődik, helyszíne a Debreceni Egyetem Főépület 3. emelet XII. terem (Debrecen, Egyetem tér 1.).

A tervek szerint a jövő évi tudományos tanácskozás témája a trianoni békediktátum lesz, a résztvevők körét pedig nemzetközi szintre emeli a szervező Történelmi Intézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában