A DVSC női kézilabdacsapata éppen húsz esztendeje írt sporttörténelmet

A DVSC női kézilabdacsapata éppen húsz esztendeje írt sporttörténelmet
© Fotó: HBN archív
Debrecen – A Loki a norvég Bakkelagest Oslo ellen hódította el az EHF-kupát, ami a klub első nemzetközi trófeája.

Napra pontosan két évtizede, 1995. május 7-én a norvégiai Gjövikben megszakadt a DVSC női kézilabdacsapatának rossz sorozata: négy elveszített nemzetközi döntő után a piros-fehérek elhódították az EHF-kupát. Sporttörténelmi tett volt ez a javából, hiszen a cívisvárosi hölgykoszorú ekkor ünnepelte első európai kupasikerét.

Nagyszerű menetelés

Az 1994/95-ös idénynek DVSC-Symphonia névén vágott neki a csapat, s az első két fordulóban magabiztosan, kettős győzelemmel ütötte ki soros ellenfelét, előbb a luxemburgi HB Echternachot, majd a török SCK Ankarát. A következő körben már egy nehezebb ellenfél, a román Silcotub Zalau volt a rivális, de a Lokomotívot ők sem tudták megállítani. A fokozatosság elvét követve egy még nagyobb falat, a német Buxtehude várt a Lokira az elődöntőben. Csapó Erikáék a Hódosban nem tudtak előnyt kiharcolni a visszavágóra, így még nagyobb elismerést érdemelt, hogy idegenben vívták ki a fináléba kerülést.

Fotó: HBN archív Fotó: HBN archív ©

A döntőben a lehető legnehezebb ellenfél, a norvég Bakkelagets Oslo volt a rivális. A debreceniek máig emlékezetes meccsen, 22–14-re legyőzték a skandinávokat hazai környezetben, így megnyugtatónak tűnő, 8 gólos előnnyel utaztak Norvégiába. Bár tetemesnek tűnt az előny, mégis az idegek harcát hozta a május 7-én lejátszott meccs, amit végül 30–22-re nyert a Bakkelagets. Összesítésben 44–44 lett a párharc eredménye, amit idegenben lőtt több góllal a DVSC nyert meg, kiérdemelve az EHF-kupa győztesének járó díszes serleget.

Örömünnep

A Hajdú-bihari Napló természetesen nemcsak a meccsről, de a kupagyőztes alakulat hazaérkezéséről is tudósított. A csapatot szállító TU-134-es repülőgépről elsőként fotós kollégánk, Iklódy János szállt ki, hogy ő is megörökíthesse azt a pillanatot, amint a csapatkapitány, Csapó Erika hazai földön, a debreceni repülőtéren is magasba emelte a kupát. Mindez hétfő délután háromnegyed három magasságában történt, így mindenképpen népesnek nevezhető az az ezer főt számláló szurkolótábor, mely üdvrivalgással fogadta a gárdát.

Ezt követően a csapat és a drukkerek a Dósa nádor téren folytatták az ünneplést, majd a Hódos Imre sportcsarnokban hágott a tetőfokára a hangulat, ahol már több ezren éltették a Lokit. Érdekesség, hogy Debrecen akkori polgármestere, Hevessy József mintha a jövőbe látott volna, mivel beszédében azt kívánta, a következő évben is kerüljön fel a DVSC neve az EHF trófeára…

HBN-BN

Az EHF-kupagyőztesek névsora:

Borók Rita, Csapó Erika, Csirinyi Csilla, Deák Melinda, Halcsík Ildikó, Horváth Beáta, Horváth Ildikó, Jeddi Mária, Katkó Andrea, Nyilas Tünde, László Krisztina, Rozsos Krisztina, Sándorné Sipos Éva, Irina Szamozvanova, Szász Mária, Szopóczy Brigitta, Virincsik Anasztázia, Zupkó Judit.
Edző: Köstner Vilmos.


Az öröm pillanatai

Köstner Vilmos: – Nagyon boldog vagyok, köszönöm a lányoknak és mindenkinek, aki segítette munkánkat. Az első félidőben taktikusan játszottunk. A második harminc perc kezdetén azonban a játékvezetők érthetetlen ítéleteikkel felhozták a norvégokat, akik ezt kihasználva, majdnem elvették tőlünk a kupát. Mégis felálltunk és véleményem szerint teljesen megérdemelten nyertünk.

Frode Kyvag: – Gratulálok a Debrecennek, megérdemelten nyert a kupát. Csapatom tudásának maximumát nyújtotta, azonban ez is kevésnek bizonyult.

Erdei Zoltán, a DVSC elnöke: – Rendkívül boldog vagyok, ez a kupagyőzelem nem csak a klubbé, hanem a városé, a magyar női kézilabdáé. A sok éves munka eredménye ez a siker és remélem, hogy nem az utolsó.

Címkék: , , ,