Helyi közélet

2013.03.26. 15:43

A daganatos betegekért

Debrecen - Ezerkétszáz határon túli beteg sugárkezelését biztosította a DEOEC.

Debrecen - Ezerkétszáz határon túli beteg sugárkezelését biztosította a DEOEC.A regionális sugárterápiás ellátás bővülése és a határ menti daganatos betegek európai színvonalú sugárkezelés biztosítása volt a célja annak a hat éves programnak, melyet a Debreceni Egyetem Orvos– és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Sugárterápia Tanszék és a Nagyváradi Orvostudományi Egyetem Onkológiai Osztálya közösen valósított meg. A pályázat keretében a DEOEC Sugárterápia Tanszék egy új lineáris gyorsító beüzemelésére kapott lehetőséget, amellyel a legmagasabb szintű betegellátást tudják biztosítani. A projekt során a nagyváradi szakemberek modern sugárterápiás képzésén túl, 1200 határon túli beteg ingyenes sugárkezelését is elvégezték, és további 2100 hazai beteg kapott modern teleterápiás kezelést. Ezen kívül a határon túli szakember-utánpótlás érdekékében a debreceni intézmény vállalta az érdeklődő romániai orvostanhallgatók sugárterápiás oktatását is.

Komplex kezelés

A daganatok szerv-specifikus sugárkezelése mellett a betegek komplex kezelést kaptak, amelyben diétás szakember, gyógytornász és pszichológus is részt vett. Tovább a pácienseknek segítettek elsajátítani az egészséges életmód modellt, ami a kezelés alatt jelentkező mellékhatások kivédésére, vagy csökkentésére, illetve megszüntetésére adtak lehetőségek. A projektet szakmai konferenciával kedden zárták a DEOEC-en.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában