Helyi közélet

2014.12.10. 12:42

Ötletelnek a drogtesztről

Budapest, Debrecen - Sajtóértesülések szerint már puhul az eredeti elképzelés.

Budapest, Debrecen - Sajtóértesülések szerint már puhul az eredeti elképzelés.

Egyelőre meglehetősen képlékeny az a kormánypárti javaslat, amely évenként egyszer drogtesztet írna elő a 12–18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak. A főváros VIII. kerületének polgármestere, Kocsis Máté által bedobott ötlet komoly hullámokat vetett. Azóta a hétfő esti frakcióülés után Rogán Antal, a képviselőcsoport vezetője már arról beszélt, hogy „erős pontosításokkal”, de támogatja az elképzelést.

Az ellenzék csaknem egyöntetűen utasítja el Kocsis javaslatát, az MSZP-s Lukács Zoltán például „agyrémnek” nevezte.

A lapunknak nyilatkozó debreceni szakemberek a javaslat kapcsán felmerülő, s eddig tisztázatlan kérdésekre hívták fel a figyelmet. Például arra, hogy nem tudni, kik és hol végzik el a teszteket, s lesznek-e az esetlegesen pozitív eredményeknek jogi következményei. Az Index kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a teszteket csak önkéntes alapon lehetne bevezetni a kiskorúak esetében. Több szakértő úgy véli, ha megvalósul a tervezet, akkor várhatóan még inkább eltolódik az egyensúly a kiszámíthatatlansága miatt is veszélyes dizájnerdrogok felé.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában