Helyi közélet

2008.10.12. 19:37

Válságos időben szükség van az egyezség keresésére

<p>Mészáros József, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. általános és stratégiai igazgatója szerint a világgazdasági válság indokolja a széles körű együttműködést, de a miniszterelnök által felsorolt kör túlzottan széles.</p>

– A rendszerváltozás óta hivatalban volt összes miniszterelnöktől és köztársasági elnöktől az akadémiai vezetőkön át a mai EU-s képviselőcsoportok vezetőiig terjedne a kör, akiket Gyurcsány Ferenc meghívna a nemzeti csúcstalálkozóra, hogy a válságban szükséges teendőkről, illetve a jövőnket meghatározó néhány alapkérdés (adó, nyugdíj, oktatás, szociális rendszer) koncepciójáról alakítsanak ki közös állsápontot.
Három megyei gazasági vezetőtől kérdeztük meg, szerintük szükség van-e ilyen fórumra, van-e esélye a létrejöttének, s annak, hogy eredménnyel zárulhat.
Horváth Lajos a HBZ Hanna Bahor Zárcentrum Zrt. Kereskedelmi Kft. tulajdonosa szerint időszerű lenne, hogy létrejöjjön valami egyezség ebben az országban. – Ha nincs rend a családban és a vállalkozásokban, amikor mindenki mást akar, és képtelen elfogadni a többiek javaslatát, akkor csőd fenyeget – fogalmazott Horváth Lajos, hozzátéve: általában optimista vagyok, de most aggódom a jövőnk miatt. A józan ész azt diktálja, hogy jöjjön létre a nemzeti csúcs és jussanak eredményre. De nem tudom, elég érett-e a magyar politika arra, hogy ezt teljesítse.
– Ilyen válságok esetlén feltétlen összefogásra és nemzeti kiegyezésre van szükség – kezdte a választ Kotosmann Zoltán, a Héliker Kereskedelmi Rt. vezérigazgatója . Szerinte azonban nem kell olyan tágra nyitni a kört, mint amire a miniszterelnök gondol. „Most nagyon gyorsan kellene összeülni a parlamenti pártok vezetőinek és a gazdasági élet meghatározó szereplőinek, hogy közös hangot találjanak a pénzügyi-gazsasági válság súlyosbodásának elkerülése érdekében. A mostanihoz hasonló nehéz helyzetekben van a legnagyobb esélye annak, hogy ilyen találkozó létrejöjjön. Ha a jelenlegi politikai erők kellő felelősséggel bírnak, még megállapodásra is juthatnak” – lebegtetett halvány reményt Kotosmann Zoltán.
Mészáros József, a Debreceni vagyonkezelő Zrt. általános és stratégiai igazgatója szintén azzal kezdte, hogy a világgazdasági válság indokolja a széles körű együttműködést, de a miniszterelnök által felsorolt kör túlzottan széles. Szerinte is – különösen a költségvetés készítésének sürgető időszaka miatt – a hatékony működésre alkalmasabb kisebb tanácskozó körre lenne szükség, amelyet a parlamenti pártok vezetői, frakcióvezetői alkothatnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában