Sport

2014.05.23. 07:28

Jobban sáfárkodtunk a helyzeteinkkel

Debrecen - A dánok elpuskázták a lehetőségeiket válogatottunk ellen.

Debrecen - A dánok elpuskázták a lehetőségeiket válogatottunk ellen.

Tizenkét esztendő után tért vissza a magyar labdarúgó-válogatott Debrecenbe, legutóbb ugyanis 2002. április 17-én fogadta a cívisváros a nemzeti együttest; az Oláh Gábor utcán megrendezett összecsapás keserű emlékként vonult be a honi focitörténelembe, mert a fehérorosz gárda 5–2-re ellátta a többek között szegény néhai Fehér Miklóssal felálló házigazdák baját. Az a kilencven perc ugyanúgy felkészülési mérkőzés volt, mint a csütörtök esti Magyarország–Dánia, ám micsoda különbség – ennek a derbinek a vadonatúj Nagyerdei Stadion adott otthont.

Higgadt Dzsudzsák

A hangulatra aztán, amint azt sejteni lehetett, nem volt panasz a hajdúsági ékszerdobozban: a húszezer néző olyan hangorkánnal fogadta a csapatokat, amelybe beleborzongtunk.

Pintér Attila szövetségi kapitány a kezdőcsapatba jelölte a DVSC-TEVA két labdarúgóját, a balhátvéd Korhut Mihályt és a középpályás Szakály Pétert, azaz egy szívünknek még inkább kedves magyar csapatnak szoríthattunk.

A kezdeti tapogatózás után Tőzsér távoli bombája ment alig fölé, hatalmas ovációt kiváltva a stadionban, válaszként Kusk lövését védte Gulácsi. A félidő közepén Vargát tüntették el a tizenhatoson belül, ám tizenegyes helyett szabadrúgás következhetett kifelé. Nem sokkal később Martin Braithwaite emelt közelről a léc fölé, majd Dzsudzsák már nem hibázott a másik oldalon: Lipták előrevágott labdáját 15 méterről higgadtan lőtte a kapus mellett a jobb alsóba, 1–0!

A folytatásban próbálták fokozni a tempót a dánok, de az ellenakcióinkban mindig benne volt a veszély, csak többnyire az utolsó passzokba hiba csúszott. A szünetre maradt az egygólos magyar vezetés.

Gólban gazdag félidő

A fordulás után Rasmussen került nagy helyzetbe, de közeli lövése Liptákról szögletre vágódott, majd Varga csúsztatott közelről fölé. Rá két percre a dánok megdöngették a bal kapufát – volt tehát esemény bőven.

Az 56. percben már nem úsztuk meg; Eriksen elé került a labda, miután Lipták csúnyán lemaradt a beadásról, a vendégek játékosának megpattant lövése a jobb sarokba vágódott, 1–1. Sajnos várható volt, hogy góllá érik a dán nyomás.

Pár minutum elteltével Krohn-Dehli tovább ronthatta volna a hangulatot, de Gulácsi elképesztő bravúrral védte 5 méteres lövését.

Nem sok jel utalt rá, de a 69. percben újra megszerezte a vezetést Magyarország: Varga Roland nagyszerű csukafejessel juttatta a labdát a jobb felsőbe, 2–1! Három percig örülhettünk, ekkor Schöne közelről a léc alá bombázott, 2–2.

Az utolsó tíz percben a tömeg hullámzásba kezdett, Schöne pedig megdöngette 20 méterről a lécet, Gulácsi Péter ezúttal csak szemmel védett.

A végére tehát maradt a döntetlen, ami nem rossz eredmény a sokkal jobb erőkből álló, de némileg takaréklángon égő Dánia ellen, a közönség ezt produkciót felállva megtapsolta.

Sokkal jobb teljesítményt nyújtott a válogatottunk, mint a finnek ellen márciusban, de az őszi Eb-selejtezőkig még lesz tennivalója Pintér Attila szövetségi kapitánynak.

HBN-TN


Felkészülési mérkőzés

Magyarország–Dánia 2–2 (1–0)

Debrecen, Nagyerdei Stadion, 20 ezer néző, v: MarciniakMagyarország: Gulácsi – Varga J., Lang, Lipták, Korhut (Szabó J. 61.) – Pátkai (Koman 46.), Tőzsér – Gyurcsó (Varga R. 46.), Szakály (Kalmár 46.), Dzsudzsák – Rudolf (Nikolics 67.).

Dánia: S. Andersen – Ahlmann, Agger, Kjaer (Schöne 46.), L. Jacobsen - Krohn-Dehli (Kahlenberg 79.), J. Poulsen (Würtz 46.), K. Jörgensen (Rasmussen 46.), Eriksen, Kusk (Bjelland 46.) – Braithwaite.

Gólszerző: Dzsudzsák (25.), Eriksen (56.), Varga R. (69.), Schöne (72.)

Sárga lap: Tőzsér (40.), Ahlmann (49.)


Mesterszemmel

Pintér Attila: Tizennégy éve egy kapitánya van az ellenfélnek, azóta építik a csapatukat. Megmutatták, hová lehet eljutni ennyi idő alatt, nem véletlen, hogy több helyzetük volt, mint nekünk. Elégedettek vagyunk az eredménnyel, kétszer vezettünk, jól tartottuk magunkat. Köszönjük a szurkolóknak a támogatást, sokat segítettek.

Morten Olsen: Aki látta a meccset, az tudja, túl lassan játszottunk az első félidőben. Az ellenfélnek nem sok esélye nyílt a vezetés megszerzésére, ennek ellenére gólt kaptunk, ami könnyen lehet, hogy lesből született. A második játékrészben jobban, lendületesebben játszottunk, másik szisztémára álltunk rá. A szünet utáni játékunk már sokkal biztatóbb volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!