Magyarország

2009.01.07. 14:38

GÁZVITA - A miniszter szerint nehéz éjszakán vagyunk túl, de a krízisen még nem

<p>Csütörtöktől napi 2,5 millió köbméter gáz érkezik majd az országba tíz napon keresztül a német Ruhr Gas-tól az E.ON közbenjárásnak köszönhetően - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerdán Hajdúszoboszlón.</p>

Meglátása szerint ez is nagy segítség a hazai ellátás biztonsága szempontjából. Az elmúlt 24 órában ugyanis 97 százalékban a hajdúszoboszlóigáztározókból látták el az országot. Közben az E.ON növelte saját kapacitását is, tehát a korábbi 51 millió helyett már 53,3 millió köbmétert tud kinyerni a tározókból.

 Ezekben a tározókban jelenleg 3,1 milliárd köbméternyi gáz van, ez pedig hetekre elegendő ahhoz, hogy a lakossági fogyasztást ne kelljen korlátozni. Az elmúlt 24 órában 97 százalékban a hajdúszoboszlói gáztározókból látták el az országot, miután keleti irányból egyáltalán nem érkezik gáz a vezetékekből.

Ráadásul nyugati irányból sem érkezik már meg a korábbi 6 millió köbméter, hanem ennél lényegesen kevesebb, a mennyiség percről percre változik.

A mostani krízis bebizonyította, hogy jó döntés volt három éve elhatározni, hogy növeljék a gáztározók kapacitását, Magyarországon így nincsenek olyan gondok, mint tőlünk délre - hangzott el szerdán délután Molnár Csaba energiaügyi miniszter és Jászberényi Zoltán, az E.ON Földgáz Storage Zrt. vezérigazgatójának közös sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba bejelentette azt is, hogy az E.ON közbenjárásának köszönhetően a német Ruhr Gas csütörtöktől napi 2,5 millió köbméter gázt tud biztosítani Magyarországnak a következő tíz napban. A tárcavezető szerint ez is nagy segítség a hazai ellátás biztonsága szempontjából.

Közben az E.ON saját kapacitását is növelte, így tehát ezentúl 51 millió helyett 53,5 millió köbmétert tud kinyerni a tározókból. Ezekben jelenleg 3,1 milliárd köbméter van. Aláírták a stratégiai biztonsági földgázkészlet felszabadítás is Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kérésére, ezek felhasználására azonban egyelőre nem volt szükség. Ezekben a tározókban egyébként további 500 millió köbméter gáz van.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy szerb szakemberek kértek segítséget Magyarországtól, hazánknak azonban jelenleg nem áll módjába gázt biztosítani déli szomszédunknak.

Az orosz-ukrán gázvita szerda reggeltől a II. kategóriás fogyasztás korlátozás lépett életbe Magyarországon, ami az óránkénti 500-2500 köbméternyi gázt felhasználó, nem kommunális érintettségű cégeket érinti. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy pontosan mennyi ilyen cég van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!