200 számla, 736 millió forint – Adócsalók ellen hoztak ítéletet

Akt.:
Debrecen – Több százmillió forint adó elcsalásában működött közre az a nő, akinek ügyében másodfokon hozott ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hétfőn. Az asszony – akit 4 év 6 hónap börtönnel sújtottak – főként toll felvásárlásáról állított ki számlákat.

Noha többek között többrendbeli, társtettesként és bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett adócsalás, illetve közokirat-hamisítás, valamint csalás miatt már elítélték, a másodfokon eljáró bíróság újabb bűncselekményekben mondta ki bűnösnek Sz. Máriát és B. Pétert, akik társaikkal és a hozzájuk kötődő cégeken keresztül összesen több százmillió forintos kárt okoztak a költségvetésnek. Dr. Elek Balázs büntetőtanácsa a szabadságvesztés időtartamán ugyanakkor nem változtatott: az elsőrendű vádlott nőnek 4 év 6 hónapot, míg a másodrendű vádlott, B. Péternek 3 év 6 hónapot kell börtönben töltenie. A végzés egyikük esetében sem jogerős, fellebbezhetnek (akárcsak a huszonötöd rendű vádlott) – tájékoztatott Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője.

Százalékért dolgozott

A bíróság által megállapított tényállás szerint az első- és másodrendű vádlottak (Sz. Mária és B. Péter) 2001 és 2007 között több olyan gazdasági társaságot alapított, amelyek valós gazdasági tevékenységet csak részben végeztek. A Kft.-ket Bt.-ket budapesti, debreceni, pálházai, berekböszörményi, tiszafüredi székhelyre jelentették be. Sz. Mária partnereinek állított ki számlákat, nagyrészt toll felvásárlásáról, értékesítéséről, ezért annak értékének bizonyos százalékát kérte egy-két százaléktól hat-tíz százalékig.

Hamis iratokat szerzett

Amikor a cégek felszámolási eljárás alá kerültek, új társaságokat alapítottak az eljárás más vádlottaival. A tényállás szerint Sz. Mária közreműködött abban, hogy B. Péter az állami költségvetésnek például az egyik Bt. esetében 2001 és 2013 között 190 millió forint áfa- és 137 millió forint társasági adóhiányt okozzon. Miután Sz. Mária ellen több büntetőeljárás is indult, megpróbált elrejtőzni, hamis okiratokat szerzett be.

2005 őszén a tized- és tizenegyedrendű vádlottakkal alapított cégeket. A kilencedrendű vádlott 2004-2007 között folyamatosan szerzett be fiktív számlákat Sz. Máriától az általa számla nélkül felvásárolt tollmennyiség legalizálására, illetve olyan fiktív számlákat is kért, amelyek mögött egyáltalán nem volt beszerzés. Az így kiállított mintegy 200 számla összege több mint 736 millió forint volt. A kilencedrendű vádlott a számlákat beállította a könyvelésébe, és 126 millió forinttal csökkentette áfa fizetési kötelezettségét.

HBN
hirdetés