ÁRVÍZ – Tolna megyében jelentős dunai árhullámra számítanak

Jelentős árhullám levonulása várható a Duna Tolna megyei szakaszán az előrejelzések szerint.

A megyei katasztrófavédelem pénteki tájékoztatása alapján az árhullám június 9-én érkezhet a területre. A Duna vízszintje ott megközelítheti a 2002 augusztusában, illetve a 2006. áprilisban mért maximumokat. Közben a megyében a korábbi napok esőzései miatt kialakult helyzet némileg javult, de az érintett településeken – jelenleg 19 településen – folyamatos a védekezés.

Szekszárdon csütörtökön életveszélyessé vált egy ház, a benne élő 3 fős családot az önkormányzat egy szállóban helyezte el ideiglenesen. Pénteken statikus mérnök is megvizsgálta az épületet és úgy döntött, hogy még a benne lévő tárgyak kipakolását sem engedélyezi. Bútorokat, ruhaneműket várnak felajánlásként a családnak. Medinán csütörtökön szintén életveszélyesnek nyilvánítottak két házat, a lakókat a helyi művelődési házban helyezték el.

Bonyhádon, Dunaföldváron, Tamásiban, Csikóstőttősön, Kaposszekcsőn, Őcsényben, Nagymányokon, Váralján, Kakasdon javult a helyzet az előző napokhoz képest.

Regölyön a Kapos átbukott a magasított gátakon, ott 30 ember dolgozik a védekezésben.
Madocsán szintén veszélyhelyzet alakulhat ki, 3 ember él a víz által veszélyeztetett területen. Pakson a várható árhullám miatt több géppel és a vízirendőrökkel közösen kezdték meg a védekezést. Szakályon egy korábban kitelepített háznál újra emelkedik a vízszint, újabb védvonalakat kell emelni a környéken. Simontornyán szintén a vízszint emelkedését várják. Döbröközön még tart a szivattyúzás a korábban elöntött pincéknél, Bátaszéken szintén újra kellett indítani a szivattyúzást. Dombóváron beszivárgott a víz a vízmű-telepre, de az ivóvizet nem veszélyezteti. A dolgozók csónakkal közelítették meg a területet és szivattyúzzák az épületbe jutott vizet. s

Forgalomkorlátozások is vannak a megyében, a 6-os főúton Mecseknádasdnál csúszott meg a partoldal. Több vasútvonalon késések vannak, mert a vonatok csak lassabban közlekedhetnek.

– Független Hírügynökség –