Zene

2018.09.18. 17:40

Bocskay: rockoperába foglalt identitáserősítés

Debrecen - A fejedelem és a hajdúk küzdelme példaértékű, mégis keveset tudunk róluk; ezen változtatnának.

Debrecen - A fejedelem és a hajdúk küzdelme példaértékű, mégis keveset tudunk róluk; ezen változtatnának.

A több mint száz szereplőt megmozgató, a Csaba királyfihoz hasonló volumenű előadás színpadra állítására készül G. Nagy Ilián. A megyénkbeli író-költő ezúttal Bocskai István hőstetteire kívánja felhívni a figyelmet a rockoperával. A darabról kedden beszéltek alkotóik a Karakter Kávéházban.

A szerző debreceni kötődéseiről szólt, gyermekkorában sok időt töltött cívisvárosi rokonainál, később itt tanult, majd családjával huzamosabb ideig élt a megyeszékhelyen, statisztált a Csokonai Színházban, több könyve itt jelent meg, a tollából származó, Csaba királyfi című székely nemzeti operát a Nagytemplom előtt mutatták be egy éve.

A hajdú felmenőkkel rendelkező alkotó hangsúlyozta, Bocskay – az író a régi írásokra hivatkozva használja az ipszilont – is olyan történelmi alak, akiről nem szól a fáma. Nem született sem jelentősebb irodalmi, sem zenei mű, pedig győztes volt a kora számos fizikai és az identitásért folyó egyéb ütközetében.

Bocskay idején darabokban volt a haza, ő megküzdött a törökökkel, majd a Habsburgokkal is, és betartotta a szavát az oldalán sikeresen harcoló hajdúkkal szemben. Azt üzeni a fiataloknak, lehet és érdemes kiállni az igazunkért"

– mondta a várhatóan jövő augusztusban bemutatandó rockopera szövegének és zenéjének írója.

Rudán Joe mint Bocskay

Az esemény fővédnöke, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke szintén kiemelte a hajdúk megtelepedéséért felelős fejedelem erényeit. Hangoztatta: a megyében több kulturális kezdeményezés, rendezvény igyekszik megismertetni a hajdúk korát, szellemiségét a ma élőkkel. „Minden fontos, ami az identitást erősíti” – fogalmazott.

Ahogyan a korábbi műben, úgy ezúttal is közreműködik a Debreceni Hajdú Táncegyüttes. A koreográfiákért a 65 éves együttes vezetői, Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint felelnek. Előbbi úgy nyilatkozott, nem ismeretlen számukra a hajdú tánc, kutatásaik tárgya volt az ehhez köthető zene és mozdulattípus, de most még inkább el kell mélyülniük benne. Reményét fejezte ki, hogy ilyen színpadra szánt formában több fiatalhoz eljutnak eleink történetei. Annak kevés esélyét látja, hogy leüljenek célzottan egy történelmi tanulmányt elolvasni, míg egy rockopera felkelti az érdeklődésüket.

A legtöbb szereplő erdélyi, ám a főhőst ismert magyarországi énekes, Rudán Joe alakítja. Játszik a kabai rockénekes Lukács Zsolt is, aki szintén hajdú ősökkel büszkélkedhet.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!