Zene

2018.06.08. 17:56

Komolyzenei évadzáró Debrecen belvárosában

Debrecen - A Kodály Filharmónia és a Kodály Kórus meghatározó szerepet tölt be a cívisváros életében.

Debrecen - A Kodály Filharmónia és a Kodály Kórus meghatározó szerepet tölt be a cívisváros életében.

Térzenével zárta évadát a Kodály Filharmónia Debrecen péntek délután, a Hal közben. Suppé Könnyűlovasság című művének Nyitányát követően Papp László köszöntötte a jelenlévőket. Debrecen polgármestere felidézte, az elmúlt esztendő rendkívül eseménydús volt a Kodály Filharmónia életében: a közönség a cívisvárosban húsz bérletes koncertet élvezhetett, valamint negyven külföldi fellépés és számos országon belüli koncert színesítette mind a Kodály Filharmónia, mind pedig a zeneszerető közönség mindennapjait.

– Debrecen a lehető legmagasabb szinten van képviselve a komolyzene, a kultúra területén. A Kodály Filharmónia egy olyan intézmény, mely városunk nagyköveteként szerte az országban és a világban viszi Debrecen jó hírét. Nagyon büszkék vagyunk erre a teljesítményre – hangsúlyozta Papp László, majd kitért az Európa Kulturális Fővárosa pályázat debreceni törekvéseire is. Elmondta, mindebben a Kodály Filharmónia a város egyik legfontosabb erőssége, zászlóshajója. Amennyiben pedig az év végén a grémium úgy dönt, hogy Debrecen nyeri el azt címet, az eddigieknél is nagyobb szerep hárul majd a zenekarra és a kórusra egyaránt.

Méltók a névadójukhoz

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgató- művészeti vezetője elmondta, valóban eseménydús év áll hátuk mögött, ám a kihívások ellenére csodás teljesítményt nyújtanak a filharmonikusok. – Kodály Zoltán nevének hordozójaként kiemelten fontos volt számunkra, hogy a Kodály emlékévet méltó módon ünnepeljük meg. Fontos, hogy ne csak Debrecen zenei életét fejlesszük, hanem ahogy Kodály Zoltán ezt intelemként ránk hagyta, zenével töltsük meg a néma berkeket is – mondta, kifejtve: a városon kívüli, és a távolabbi régiók zenei életét is szeretnék kiszolgálni. A filharmonikusok ennek nyomán többek között Nagyvárad, Ungvár és Róma színpadain is felléptek.

– Az Arany János és a Szabó Magda emlékévhez kapcsolódóan is tudtunk produkciókat bemutatni. Debrecenben nagyon büszkék lehetünk arra, hogy estéről estére a bérletes koncertek nem csak hogy telt házasak, de minden alkalommal pótszékeket is ki kell helyeznünk a Kölcsey Központ Nagytermében. Erre a jelre úgy tekintünk, hogy egyre többet, és egyre magasabb színvonalon kell koncerteznünk a debreceni közönségnek. Ez a figyelem számunkra felelősséget is jelent – mondta Somogyi-Tóth Dániel, hozzátéve, ennek szellemében állították össze a jövő évadot is.

Az évadzárón ünnepélyes díjátadót is tartottak: átadták az „Évad zenekari művésze”, az „Év énekese”, és a Rubányi-, Komlóssy-, Nívódíjakat, valamint az „Évad ifjú énekese” és „Évad ifjú zenekari művésze” elismeréseket is.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!