Uncategorized

2016.01.30. 15:35

Hagymás vér, toroskáposzta és kitűnő hangulat Konyáron

Konyár - Három település disznótoros hagyományit láthatták a jelenlévők a találkozón.

Konyár - Három település disznótoros hagyományit láthatták a jelenlévők a találkozón.

Az országhatáron túli két testvértelepülését, Szaniszlót és Székelyhidat hívta meg baráti disznótoros találkozóra Konyár. A falu életében korábban is volt már több-kevesebb rendszerességgel hagyományőrző disznóvágás. Ezt a hagyományt vitte tovább 2015-ben az azt megelőző évben felállt új képviselő-testület. Ám olyan, hogy vendégül látták volna a testvértelepüléseket, a szombaton megrendezett esemény volt az első.

A kapcsolat erősítése, mélyítése, a barátkozás az egyik célja a trianoni békediktátummal elszakított nemzettestünkön lévő két településsel. Szeretettel vártuk őket és szeretnénk, ha éreznék, hogy segítségükre lehetünk – fogalmazta meg az egésznapos rendezvény egyik célját Vig Szilárd polgármester, majd azzal folytatta, hogy közösségformáló, hagyományokat és értékeket megőrző szerepe is van a disznótornak.



Mindent úgy, mint régen

Délelőtti ott jártunkkor már szétválogatva az üstökben, fateknőkben és dézsákban voltak a reggel levágott, majd hagyományos módon feldolgozott disznók. Mindhárom település a maga hagyományai szerint tette a dolgát. A konyáriakéról Csádi Gyula beszélt, aki hosszú életében már nagyon sok disznótorban vett részt. – A fogópálinkával kezdtük a napot, majd leszúrtuk a malacot. Pogácsa és forralt bor következett, mint régen, majd megperzseltük az állatot szalmával, ahogyan eleink tették. Közben az asszonyok a konyhában szorgoskodtak, mire elkészült a hagymásvér, mi is végeztünk a henteléssel. A kolbászba való hús egy részét késsel szeleteltük fel. Ami nem ment a kolbászba, azt lesóztuk. Délután töltjük a kolbászt és a hurkát. Közben ebéd, orjaleves és toroskáposzta. Vacsorára pedig már megkóstoljuk a hurkát és a kolbászt. Aztán zene és tánc, ahogyan régen is volt.

A nagy sátor alatt a székelyhídi lányok és asszonyok nagy kedvvel fújták a megtisztítot belet. – Nincs ebben semmi undorító, kimostuk, kiáztattuk, megpucoltuk, tiszta ez – emeli a szájához a húrt egyikőjük. Kisvártatva frissen sült tepertővel és érmelléki borral érkezik a társaságuk egyik férfi tagja. Elmondja, hogy nagy kedvvel jöttek Konyárra, hiszen a barátság az barátság. Finom disznóságok, jó bor és pálinka is dukál mindehhez.

HBN



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!