szon-sportoldal

2008.07.03. 09:54

Akadémiai szintre emelt képzés

<p>A példa adott. Az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémiáról kikerült futballistákra építve idén az MTK csapata megszerezte a bajnoki címet az élvonalban. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/akademiai-szintre-emelt-kepzes/cn/szon-news-km_01-20080703-094714"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

A Várszegi-birodalomban folytatott munka több klubnál, illetve településen is azt az elhatározást szülte, hogy akadémiai szintre emelik az utánpótlásképzést.
Így van ez már Felcsúton, Győrben, Szombathelyen és a Budapest Honvédnál is. Jövő szeptembertől pedig így lesz Nyíregyházán is, azzal a kiegészítéssel, hogy a futball mellett a kosárlabda is szerepet kap a programban. A megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése egyhangúlag fogadta el a Nyírsuli Kht-n belül létrehozandó labdarúgó és kosárlabda akadémia szakmai és pénzügyi tervezetét.

– A következő tanév feladata a toborzás lesz, amelyet a két szakágvezető, futballban Neumann Gábor, kosárlabdában pedig Gombkötő Norbert irányít – árulta el Bartha László, a Nyírsuli Kht. ügyvezető igazgatója. – A 2009/2010-es tanévben egy harminckét diákból álló kilencedikes osztályt indítunk be, amelyből huszan labdarúgók, tizenketten pedig kosárlabdázók lesznek. Az akadémiai osztály speciális órarenddel rendelkezik majd, amelyben délelőtt és délután is szerepet kapnak az edzések. A diákok a kollégiumban is együtt fognak lakni.

Az már korábban ismertté vált, hogy a néhai Volán-pályán felépített üzletközpont beruházója kötelezettséget vállalt arra: Nyíregyháza más területén futballpályákat létesít. Ez az edzésközpont már épül az Örökösföldön, és idővel az akadémia labdarúgó szekciójának központja lesz.

– Két, egyenként hatvannégyszer száz méteres futballpálya épül az Örökösföldön, ezek közül az egyik világítással lesz ellátva – folytatta a tervekről Bartha László. – Felépül egy négyszáz méteres kiszolgáló épület és egy kétszázötven néző befogadására alkalmas lelátó. Ezek után az a természetes, ha az akadémia oktatási központja is Örökösföldön lesz, az előzetes egyeztetések alapján a Westsik Vilmos Szakközépiskola és a Zay Anna Gimnázium jöhet szóba, a pénzügyi és szakmai program elfogadása után az oktatási és kollégiumi ellátásra vonatkozó rész együtt kerül majd be a közgyűlés elé.

Van még három szempont, amelynek érvényesülnie kell az akadémia létrehozásakor: a növendékek teljes jogi védelmet élveznek, vagyis más egyesületek csak úgy nem csaphatnak le rájuk, a működtető Nyírsuli és az anyaegyesületek között rendezni kell a jogi és pénzügyi viszonyt, illetve szükség van a teljes egészségügyi háttér kialakítására.

Szakmai háttér

Az akadémia beindulása után két plusz két főállású szakember foglalkozik

majd sportáganként a növendékekkel, ugyanennyien mellékállásban segítik

majd a munkájukat. Addig is a két szakágvezetőre vár a feladat, hogy irányítsák

a toborzó tevékenységet.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!