szon-sportoldal

2008.02.26. 14:14

Helbichék helyzetbe kerülhetnek

<p>Története során harmadszor játszik a négyes döntőbe jutásért a Magyar Kupában a nyíregyházi férfi kosárlabdacsapat – másodszor a Körmend ellen.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/helbichek-helyzetbe-kerulhetnek/cn/szon-news-km_01-20080226-022029">A decemberi körmendi bajnoki: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Sem az 1994-es, sem pedig a tavalyi nekibuzdulás nem sikerült, 14 éve B csoportos csapatként éppen a szerdai ellenfél állította meg Sitku Ernőéket, tavaly pedig a bajnok Szolnok lépett át az NYKK-n.
Az a Szolnok, amelyet szombaton szabályosan kiütött Déri Csaba legénysége, így aztán (v)érmessé váltak a remények a bajnoki és kupafolytatást illetően a nyíregyháziak háza táján. A Körmend ellen a továbbjutás két meccsen dől el, a szerdai (18 óra) találkozó után egy hét múlva a vasi városban találkoznak a felek.

Mindkét csapat remekül teljesít mostanában: hat-hat veretlenül megvívott bajnoki áll a nevük mellett. A nyíregyháziak menetelésének egyik fő részese Srdjan Helbich, miként az NYKK, úgy a horvát center is szárnyal mostanában.
– A csapat produkciójával és a saját teljesítményemmel is elégedett vagyok mostanában, és bár az eredeti célkitűzés továbbra is a felsőház elérése a bajnokságban, az utóbbi hetek játékával és eredményeivel komoly távlatok nyíltak meg előttünk – mondta a 31 esztendős légiós. – Mondhatom, remekül érzem itt magam, a pályán tökéletes párost alkotunk Sitku Ernővel, akit jól ismertem korábbról. Csapatkapitányunk kiválóan tüzel távolról is, én inkább a palánk alatt jeleskedem, így az ellenfeleknek nehéz a dolga velünk szemben.
Helbichre jellemző, hogy a mérkőzés első felében alaposan megszórja magát, a Szolnok elleni 16 pontjából is tizenkettőt szerzett az első negyedben. Minek köszönhető a meccs eleji termékenysége?
– Mindig törekszünk a jó kezdésre, már csak az önbizalomszerzés miatt is – mondta a játékos, aki Magyarországon korábban a Falco és a Debrecen színeiben is megfordult. – Mindez közeli dobásokkal jobban elérhető, mint hárompontos kísérletekkel, ezért is törekszem arra, hogy az elején minél többet vállaljak. Aztán, ha belelendülünk jöhetnek a triplák, elsősorban a többiek részéről. Nagyon jó most a csapatunk, a szombati eredmény elérésében a közönség is sokat segített, bízom benne, hogy minél többször játszhatunk majd ilyen népes tábor előtt.

Edzők pikáns helyzete

Ugyan tíz éve nem rakhatta a vitrinjébe a kupát a Körmend, ám 1990 és

1998 hatszor (1990, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998) is bezsebelték azt Zsebéék.

Kettőnek éppenséggel a nyíregyháziak mostani trénere, Déri Csaba is részese

volt, méghozzá Patonay Imre segítőjeként. A Körmend edzőjének, Krivacsevics

Dragoljubnak is van kötődése az ellenfélhez, hiszen 2001 és 2004 között

a nyíregyháziak játékosa volt. Sőt, neki is van NYKK-s aranya 2003-ból,

igaz „csak” a B csoportból. Ugyanebben az évben a Körmend nyerte az élvonalbeli

bajnokságot. Harmadszor és azóta is utoljára.

Most már csak azt kell „eldönteni”: hány pontos előny lenne a jövő szerdai visszavágóra?
– Na ez az, amit így előre nem lehet tudni – így Helbich. – Meglehet két szoros győzelemmel lépünk túl a Körmenden, miként az is, hogy egy komolyabb előny is kevésnek bizonyul a visszavágóra. Tudjuk jól, ez a Körmend már nem ugyanaz, amelyiket decemberben 24 ponttal vertünk meg idegenben, újabb jelentős erőpróba előtt állunk.
- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!