szon-sportoldal

2007.11.26. 14:21

Száz év sporttörténelem

<p>Száz éve, 1907-ben alakult meg a világon másodikként, Európában elsőként a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS).</p>

Amint azt Máté János, a főiskola Testnevelési és Sporttörténeti Intézetének vezetője elmondta, a MEFS célja az volt, hogy a különböző felsőoktatási intézményekben sportoló hallgatókat és egyesületeket közös cél irányába elmozdítsa, szervezze az egyetemi, főiskolai bajnokságokat, UNIVERSITAS tornákat. Ezzel a szervezettel bekapcsolódhattak a magyar fiatalok a nemzetközi sportversenyekbe, és szervezői lehettek nagy rendezvényeknek.

A legnagyobb és első rendezvény 1935-ben a budapesti egyetemi, főiskolai világbajnokság volt, de 1994-ben Nyíregyháza adott otthont a főiskolai téli férfi röplabda világbajnokságnak.

A száz éves jubileumát azért élhette meg a Sportszövetség, mert ez idő alatt nagyon értékes célokat fogalmazott meg. Nekünk az a feladatunk – fogalmazott –, hogy a következő időszakban ezeket az értékeket tovább gyarapítva, a mai magyar felsőoktatás intézményes sportját szervezzük.

Hétfőn a Nyíregyházi Főiskola kerengőjében megnyílt sporttörténeti kiállítás anyagát két hétig láthatják a sportszerető nyíregyháziak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!