SZON - PR cikk

2018.08.22. 13:42

Nincs minőségi munkaerő? – Bajban a gazdaság?

<p class="Default"><strong>Munkahelyek hiányában tombol a munkanélküliség, egyre többen külföldön vállalnak munkát, miközben folyamatos munkaerőhiányról panaszkodik a munkaadói szektor. Most akkor mi az igazság?</strong>

Munkahelyek hiányában tombol a munkanélküliség, egyre többen külföldön vállalnak munkát, miközben folyamatos munkaerőhiányról panaszkodik a munkaadói szektor. Most akkor mi az igazság?

Az érem két oldala

Van itt a munkaerő kérdéssel kapcsolatban egy rendkívül érdekes ellentmondás.

Nincs munkahely, ezért szólnak a kormányprogramok: „Munkahelyeket kell teremteni!”.

Aztán beszéljünk csak cégvezetőkkel, vagy HR-esekkel és a probléma egészen új oldalát fogjuk találni. Munkaerőhiány, nincs szakember, a munkatársak túlterheltek, mivel sokféle feladatkört kell ellátni, mert nincs új ember.

Most akkor hogy van ez?

Akkor nincs is munkanélküliség Magyarországon? Ezt azért nem lehet mondani, hiszen 2017-es adatok szerint a magyar népesség 3,8 %-a munkanélküli, ami mintegy 300 000 embert jelent (munkanélküliek, közmunkások, stb).

Ugyanakkor, ha ezt szembe állítjuk azzal a szintén 2017-es adattal, miszerint a betöltetlen, üres álláshelyek száma elérte a 73 216-ot, akkor láthatjuk, hogy valami nem stimmel, és valójában nem a munkahelyek számával van a gond.

Hogy létezik, hogy közel 80 ezer üres állás van betöltetlenül miközben 300 000 embernek nincs munkája?

Esetleg mondhatnánk, hogy leginkább szakmunkásokból van hiány, de a statisztikák szerint eladókból vagy pincérekből is épp ugyanolyan hiány van.

A minőség, nem a mennyiség

Nem is igazán arról van szó, hogy nincs, ki elvégezze a munkát, hanem sokkal inkább, hogy nincs, ki elvégezze rendesen a munkát. Az a 73 ezer üres állás minőségi emberekért kiált. Ma Magyarországon nem pusztán munkaerőhiány van, hanem minőségi munkaerőhiány van!

Jelenleg biztonsággal mondható, hogy bármely munkáltató vagy bármilyen szervezet, ahol emberek dolgoznak, top 3 problémája között ott vannak a munkaerővel kapcsolatos gondok. Még pedig, hogy nincs kevés a megbízható, felelősségteljes, képzett munkaerő, aki tisztességesen elvégezné a munkáját.

A minőségi munkaerő nem feltétlen azt jelenti, hogy sok diplomás, sok egyetemet végezett, sok nyelvet beszélő. Egyszerűen csak annyit jelent, hogy el tudja látni a feladatát és annak olyan végeredménye van, ami használható, értékes.

Hogyan találjunk minőségi munkaerőt?

Egyáltalán nem nagy túlzás, hogy a minőségi munkaerő megtalálása, megszerzése és megtartása talán a legnagyobb költségtételt jelenti egy munkáltató számára. Ráadásul, sajnos, az óriási kiadások nem feltétlen jelentik a sikert. Akárcsak a reklámozás esetén, úgy a munkaerőfelvételre fordított összegek esetében is igaz, hogy akár milliós nagyságrendű összegeket költhetünk el a legcsekélyebb eredmény nélkül.

Egy biztos, hogy a minőségi munkaerőt megtalálása jóval többet kíván, mint a hagyományos eszközökre korlátozódni. Éppen ezért jó döntés lehet professzionális és korrekt munkaerőkölcsönző, -közvetítő cégekkel együtt dolgozni.

Melyik munkaerőközvetítő céget válasszam?

Ha szeretnénk eredményesen megoldani a munkaerőgondokat, akkor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni, ha partnercéget választunk:

- Minden engedéllyel rendelkezzen, ami a működéséhez szükséges

- Tartsa be a GDPR és a 2011-es Info tv vonatkozó részeit

- Rendelkezzen helyi piacismerettel, ahol a kiválasztást végzi

- Olyan csapattal rendelkezzen, ami képes alkalmazni a 21. századi kiválasztási technikákat

- Maximális figyelmet fordít a megbízóra

- Piacnak megfelelő díjon dolgozik és nem jóval alatta

A rövidebb út nem mindig gyorsabb

Külön hangsúlyt kell fektetni a hatékonyságra és a korrektségre. Egy hatékony munkaerőközvetítő cég megfelelő, minőségi munkaerőt biztosít záros határidőn belül, aminek nyilván költségei vannak.

Óvakodjunk a túlságosan olcsó munkaerőközvetítő, -kölcsönző szolgáltatásoktól! Nemcsak a közvetített humánerőforrás minősége kétséges. Sajnos fennáll veszélye annak is, hogy olyan kiskapukat használ, amik nem igazán felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. Gondoljunk csak azokra a hírekre, amik a megbukott kölcsönző cégekről szólnak. Mindez a Megbízónak is számos bosszúságot és kényelmetlenséget tud okozni.

Jól végig kell gondolni, hogy mi az, amire valójában szükség van, s ennek megfelelően kell dönteni.

Szilágyi-Bécsi Tímea

Ügyvezető igazgató

INT-Solution Kft.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!