Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.04.04. 15:01

Bevették Bécset a robotjaikkal a nyírbogdányi diákok

Nyírbogdány, Bécs - Szép eredményekkel térhettek haza a nyírbogdányi fiatalok.

Nyírbogdány, Bécs - Szép eredményekkel térhettek haza a nyírbogdányi fiatalok.Számos hazai versenyen bizonyíthatták már robotprogramozási ügyességüket a nyírbogdányi diákok, március 23-án és 24-én azonban egyedüli magyar csapatként hazánkat is képviselték Bécsben. Az osztrák fővárosban rendezték meg ugyanis a Robotchallenge 2013 elnevezésű, legnagyobb európai szervezésű robotversenyt.

Együtt kicsik és nagyok

A Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény robotprogramozói 3 robottal vettek részt a nemzetközi megmérettetésen. A versenyen egyébként a világ számos, Európán kívüli országa is képviseltette magát: összesen 24 ország 441 versenyzője 323 robottal regisztrált a 15 robotkategóriát tartalmazó rendezvényre.

– Mivel ezen a versenyen nem volt korosztályonkénti bontás, így a felnőtt mezőny és a fiatal tehetségek egy izgalmas verseny keretein belül mérhették össze kreativitásukat, programozói tudásukat – tájékoztatta szerkesztőségünket Abán Csaba, a nyírbogdányi tanulók felkészítő tanára. – Az első napon a vonalkövető kategóriában csapatunknak egy komoly felkészültséget igénylő, félnapos kvalifikáció során sikerült bekerülnie a legjobb nyolc robotot tartalmazó döntőbe. Itt 4 orosz, valamint szlovák, olasz, észt robottal versenyeztünk, és ezt a döntőt egy sikeres futammal az 5. legjobb köridővel zártuk.

– A második nap rendezték meg a robot szumó kategória versenyét. A 16 legjobb robot fináléját szintén egy félnapos kvalifikációs verseny előzte meg, ahol a résztvevő robotok 4 csoportra osztva küzdhettek meg a döntőbe jutásért.

Két robot a legjobbak között

A kvalifikáció során egyik robotunk a csoportjából veretlenül az 1. helyen, a másik robotunk a 3. helyen jutott be a 16 legjobb robotot felvonultató döntőbe. A legjobb 8 közé jutásért angol, német, olasz, orosz, osztrák, cseh, román, észt, szlovák csapatokkal kellett felvennünk a versenyt, s nagy siker volt, hogy mindkét robotunk bejutott a végső küzdelembe. Ez rajtunk kívül ebben a kategóriában csak Oroszországnak sikerült. A dobogós helyezésekről végül szoros küzdelmekben maradtunk le, megelőzött bennünket egy orosz, egy olasz és egy angol csapat. Összességében elmondhatom, hogy szép eredményekkel térhettünk haza, hiszen minden robotunk a döntőben mérkőzhetett, és a kategóriája élmezőnyéhez tartozott – tette még hozzá Abán Csaba.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!