Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.02. 16:34

Nem menő a 30 a közúton...

<p>Nyíregyháza - A bosszankodó autósokat és a pihenésükben megzavart lakókat egyaránt irritálják a látszólag ok nélkül kihelyezett sebességkorlátozó táblák.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/kresz-tabla-megkerdeztuk.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasóink mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Amióta kiszélesítették a 4. számú főút városból kivezető szakaszát, a Debreceni utca lakóinak éjszakája nem túl nyugodt, hiszen teherautók százai használják éjjel-nappal a négysávos, forgalmas utat. A gondon az sem segít, hogy minden útkereszteződés után ki van helyezve a 30 km/órás sebességkorlátozó tábla, amely elvileg este tíz és reggel hat óra között (lenne) érvényes.

– Ezt a korlátozást gyakorlatilag senki sem tartja be, nemhogy nappal az 50-et, pedig megépült az autópálya várost elkerülő szakasza, amely ezt a forgalmat hivatott levezetni – panaszkodik Borbély József, aki utcabeliként már régóta kénytelen elviselni a forgalmat és a zajt. Tapasztalatai szerint amikor egy – egy pótkocsi kereke az aknafedéllel találkozik, hatalmas csattanás hallatszik.

A 4-es főút városból kivezető szakaszán autókereskedés szerelőműhelyet ér, kevesen laknak már itt, a lakosok nagy része már korábban elköltözött, József azonban elsősorban gyermekei miatt ragaszkodik lakóhelyéhez.

– A rendőrség nem állít sebességmérőket az útra, nem foglalkoznak a száguldozókkal, de az említett tábla sem visszatartó erő önmagában, ezért vagy a lámpákat nem kellene kikapcsolni éjszakára, vagy 50-es, esetleg 60-as táblákkal kellene figyelmeztetni az autósokat, hogy itt bizony a látszat ellenére emberek is laknak, akiknek joguk van a nyugodt pihenéshez - tette hozzá.

A zaj a baj

– A Magyar Közút Kht. szakemberei a sebességkorlátozás jelen útszakaszon nem a közlekedő gépjárművek összetételének függvényében került bevezetésre – mondta el kérdésünkre Hunkó József, a Magyar Közút Kht. területi referense.

A Felső-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Főfelügyelőség 2003. októberében már végzett zajméréseket, amely megengedettnél magasabb zaj értékeket regisztráltak az éjszakai időszakban, és a vonatkozó zaj és rezgésvédelmi rendelet értelmében forgalomtechnikai intézkedések bevezetését írták elő. -

Ezért került bevezetésre a 30 km/h-s sebességkorlátozás, ami jelenleg is érvényben van, hiszen egyelőre nincsen információnk az éjszakai zajterhelés csökkenéséről - tette hozzá.

Eltűnnek a fölösleges korlátozó táblák

A probléma nem csak Nyíregyházán okoz indulatokat, megyeszerte találkoznak az autósok feleslegesnek vélt jelzőtáblákkal. Május elsejétől viszont az új, objektív felelősségre vonatkozó törvényi szabályozás lépett életbe, amelyben a forgalomszabályozásra vonatkozó elvek is új értelmezést nyertek.

- Különböző szempontok figyelembevételével az országban egységesen, - így megyénkben is - áttekintésre kerültek a főutak sebességkorlátozásai, és az objektív felelősség elvárásainak megfelelően folyamatosan tesszük meg a forgalomtechnikai intézkedéseket, azaz, eltávolítjuk az utak mellől a felesleges korlátozó táblákat - tette hozzá a területi referens.

– Ezeket egy esetben sem ok nélkül helyezzük ki az utak mellé, bár ezt az autósok ellenük való támadásként élik meg, elsődleges szempontunk, hogy biztonságos sebességgel haladjanak a járművek a rosszabb állapotú, vagy egyéb ok miatt korlátozott útszakaszokon is.

- Varró Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!