Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.24. 11:36

Nyár végi bűnmegelőzési tanácsok

<p>Lassan véget ér a nyár, de talán nem árt „átismételni” néhány intelmet, melyre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályáról Borosné Czura Éva r. százados, vagyonvédelmi vonalvezető hívja fel a figyelmet.</p>

Legtöbbször gépkocsival közelítjük meg az enyhülés érdekében a vízpartot, illetve a zárt területen lévő fürdőhelyeket.  Már a gépkocsi elhagyásakor meg kell bizonyosodni arról, hogy az ablakok fel vannak-e húzva, az utastérben nem hagytunk-e olyan dolgot (pl. digitális fényképezőgép, videokamera, táska stb.), amely felkeltheti az érdeklődést. Bizonyosodjunk meg arról, hogy gépkocsinkat lezártuk – használjuk ehhez a kiegészítő biztonságtechnikai eszközöket (kormány, - váltózár, egyéb védelmi eszközök) is, illetve részesítsük előnyben a zárt parkolók igénybevételét.

A jó idő sokakat vonz a vízpartra, ahol a „strandtörölköző-széfre” bízzák értékeiket (pénztárca, mobiltelefon, ékszer, személyes iratok stb.). Csak a legszükségesebb értéktárgyakat vigyük magunkkal pihenésünk során! Célszerű több embernek egy kabint bérelni, vagy értékmegőrzést kérni, így elkerülhetővé válnak a kellemetlen meglepetések.

Ugyanakkor az otthon hagyott értékeink biztonságáért tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket. A nyílászárókat ne hagyjuk bukóra nyitva szellőztetés címén, és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, otthonunk biztonsága érdekében alkalmazzunk elektronikai védelmi rendszert is. Ezek a rendszerek (hang-, és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy valaki jogtalanul be akar hatolni az otthonunkba.

Nagyobb értékű ingóságainkról lehetőség szerint készítsünk (digitális)fényképet, és részletes leírást, hogy egy esetleges betörés során a rendőrségnek érdemleges és használható információval tudjunk szolgálni. Ezeket az adatokat lehetőség szerint ne otthon a számítógépen tároljuk.    

Az iskolakezdés előtti napok már az arra való készülődés jegyében telnek. A nagyobb bevásárló központokat ilyenkor „megrohamozzák” a tanszerek vásárlói. Kérjük, hogy fokozottan figyeljen értékeire, hiszen a nagy tömegben zsebtolvajok is „dolgozhatnak”!

Ugyancsak szót kell ejtenünk a „tanévnyitó – nyárzáró” bulikról is. Még egy utolsó, felszabadult bulizás, mielőtt a diákok az iskolapadba ülnének. Azonban nem mindegy, hogy – kellő óvatosság hiányában – ezt mobiltelefonnal, márkás ruhaneművel, MP4 lejátszóval, avagy anélkül, keserű szájízzel teszik-e meg…

A szülők figyelmébe ajánljuk a szabadidő hasznos eltöltését, ami nagyobb részben a fiatalokon múlik. Éppen ezért hívják fel gyermekeik figyelmét arra, hogy a szórakozóhelyekről soha ne menjenek egyedül haza, inkább csoportosan, kivilágított közterületen, illetve mindig maradjon annyi pénz náluk, hogy taxival biztonságban haza érkezzenek.  

Amennyiben valaki – a megtett óvintézkedései ellenére - mégis bűncselekmény áldozatává válik kérjük, hogy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, hiszen így nagyobb esélyük lehet ingóságaik felkutatására és az elkövetők felelősségre vonására.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!