Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.30. 08:31

Mit egyen a család a hét végén?

<p>Mi kerüljön az asztalra a hét végén? Van már ötlete vagy még nem tudja, mivel lepi meg családját az utolsó augusztusi hétvégén? Mi segítünk! Nézze meg a Szabolcs Online hét végi receptajánlatát, majd készítse is el!</p>

Bableves cipóban

Hozzávalók

20 dkg bab 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 mokkáskanál köménymag 30 dkg szálas savanyú káposzta 4 babérlevél 25 dkg füstölt hús 25 dkg szárazkolbász 1 evőkanál liszt 4 kicsi cipó 2 dl tejföl

Elkőkészítés módja

A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, feltesszük főni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel. Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot.

A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a levesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet. A kolbászt fél karikákra vágjuk. Amikor puha a bab, beletesszük a kolbászt. A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk.

Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog! Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk. Közben a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét, és 180 C-fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.

Amikor elkészült a leves, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk, és azonnal tálaljuk, különben elázik a cipó.

Nyírteleki tepsis pecsenye

Hozzávalók

25-30 dkg sovány sertéssült 1 kg burgonya, a lecsóhoz:1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál sertészsír, 50 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom-télen 30dkg konzerv vagy házi lecsóval helyettesíthetjük. só, majoránna, olaj a burgonya sütéséhez.

Elksézítés módja

A sertéssültet vékony csíkokra vágom, és egy lapos tűzálló tál alján egyenletesen elosztom. A rósejblire vágott burgonyát bő olajban kisütöm, leszűröm, és félreteszem.

Egy másik edényben a hagymából, zöldpaprikából és paradicsomból lecsót késztítek, a lecsót összekeverem a kisütött burgonyával, bőven megszórom majoránnával, a húsra terítem, tetejére paradicsomkarikákat teszek, és a sütőben átforrósítom, de vigyázok, nehogy az étel kiszáradjon.

Marcipános diórolád 

Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dl tej, 8 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 teavaj, 40 dkg marcipán, 20 dkg darált, pörkölt dió, pici rum

Elkészítése: A tojásból a cukorból és a lisztből vékony piskótát sütünk. A tejből a cukorral és a pudingporral sűrű pudingot főzünk, a teavajjal kikavarjuk. A marcipánt a dióval összegyúrjuk. A piskótát a krém felével megkenjük, erre rátesszük a kinyújtott marcipánt. Ráterítjük a krém másik felét és feltekerjük. Csokimázzal vagy kakaós porcukorral díszíthetjük.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!