Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.24. 11:38

Mi kerüljön a vasárnapi asztalra?

<p>Nincs ötlete, hogy mit főzzön a családnak vasárnap? Akkor nézz meg, mi mit kínálunk! Próbálja ki receptjeinket, a siker garantált!</p>

Belga zöldségkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomó újhagyma, arasznyi póréhagyma, 3 dkg házi vaj, 1 liter átszűrt húsleves, 3-4 db kisebb burgonya, 1 csokor petrezselyem, 1 dl házi tejföl, 1dl tejszín, só, késhegynyi őrölt fehérbors, és csipetnyi piros édes nemes paprika, (ízlés szerint:- keményre főzött tojás)

Az étel elkészítése: Az újhagymákat és a póréhagymát megtisztítjuk, a haragos zöld részeket félretesszük. A többit vékonyan felszeleteljük és a vajon megfuttatjuk. A levessel felengedjük és felforraljuk. Közben a burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, kis kockákra felvágjuk és a leveshez adjuk. A felaprított petrezselymet is beleszórjuk és félig lefedve, kis lángon kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd a tejszínnel simára kevert tejfölt is beleöntve turmixoljuk.

Ha szükséges sóval, borssal ízesítjük és jégbe hűtjük. Tálaláskor a tetejét leforrázott pórézölddel vagy metélőhagymával díszítjük és csipetnyi pirospaprikával meghintjük. Melegen is kínálhatjuk.

Töltött-göngyölt karaj

Hozzávalók: 8 szelet csontnélküli karaj, 8 szelet baconszalonna, 8 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, delikát

A karajokat vékonyra kiverem, delikáttal, borssal befűszerezem. 7 db tojást keményre megfőzök. Ha kihűlt lereszelem, beleteszem az apróra vágott petrezselyemzöldet, egy nyers tojást kevés delikátot, borsot. Minden szelet karajra teszek egy evőkanál tölteléket, s feltekerem.
Ezután egy szelet baconszalonnába is betekerem. Ügyelni kell, hogy a karajt ne fűszerezzük túl, mert a szalonna is sós. Végül egymás mellé rakom egy tepsibe a húsokat, kevés vizet öntök alá, kevés olajjal meglocsolom s alufólia alatt 1 óra hosszat párolom.
Ha a hús megpuhul leveszem az alufóliát s forgatva, pirosra piritom a töltött húsokat. Bármilyen körettel, hidegen is, melegen is finom s mutatós étel.

Diós grillázstorta

Dió-grillázs torta

Hozzávalók a grillázshoz: 30dkg cukor, 25dkg darált dió.

Elkészítése: A cukrot száraz edényben keverés közben megolvasztjuk és belekeverjük a diót. Ezt a sűrűn folyó anyagot zsírozott sütőlemezre öntjük. A még képlékeny anyagból egy kiszúróval különböző alakú formákat szúrunk a díszítéshez, a maradék, megszilárdult grillázst pedig durvára daráljuk .

Hozzávalók a tésztához: 12 dkg tojásfehérje, 12 dkg tojássárga, 8 dkg cukor, 7 dkg liszt 6 dkg darált grillázs, 4 dkg vaj. Elkészítése: A tojásfehérjét a cukor kétharmadával kemény habbá verjük, a tojássárgát a cukor egyharmadával habosra keverjük.

A kikevert tojássárgáját először egy kevés habbal keverjük simára, ezután adagoljuk hozzá a többi habot és a fakanál segítségével,lazán keverjük hozzá a többi lisztet, és az olvasztott vajat. Legvégül a darált grillázst.A kész felvertet papírba csomagolt tortakarikában egyenletesen szétosztjuk és a tetejét simára, dolgozzuk.180-200 Celsius fokon sütjük. Sütés után a tetejét lisztel, meghintjük, átforgatjuk, és hűlni hagyjuk.

Grillázskrém hozzávalói: 0,5 liter tej, 7 dkg vaníliás pudingpor, 12 dkg cukor, 20 dkg vaj 20 dkg darált, gorombára vágott grillázs. Elkészítése: A tej kétharmadát a cukor kétharmadával felforaljuk. Közben egy külön edényben a tej egyharmadát a cukor egyharmadával és a pudingporral, egy habverő segítségével simára keverjük.

Ezután hozzáöntjük a forrásban lévő tejet, kevergetve besűrűsödésig főzzük. Kihűlés után a vajjal habosra keverjük, és legvégén hozzáadjuk a darált grillázst. A tortakarikát három egyenlő vastag lapra vágjuk és a habosra kevert krémmel megtöltjük, majd az egész tortát krémmel bevonjuk és az oldalát darált grillázzsal panírozzuk. Tetejét egy nyomócső segítségével, és a kiszúróval készített formákkal ízlésesen díszítjük.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!