Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.05. 11:54

Vízi tragédiák tiltott helyeken Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Vállaj - Még mindig sokan vannak, akik nem veszik figyelembe a „Fürdeni tilos!” táblákat.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Vízi tragédiák tiltott helyeken Szabolcs-Szatmár-Beregben 2008.07.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V_zi_trag_di_k_tiltott_helyeken_Szabolcs_Sz/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vízi tragédiák tiltott helyeken Szabolcs-Szatmár-Beregben 2008.07.05." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/vallaj%201.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/vallaj%202.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Szomorú a statisztika: tavaly 207–en fulladtak az itthoni folyókba és tavakba, 13–an közülük gyerekek voltak, ám idén is szezonja van a halálos vizibaleseteknek.

Ezeket nemegyszer a felelőtlen és a tiltott helyen való fürdőzés okozza, ehhez járul az áldozatok ittas állapota, valamint úszni nem tudása is. Megyénkben is történtek tragikus esetek, mindkettő Vállajon: az egyik esetben egy középkorú férfi, a másikban egy 13 éves fiú veszett a vízbe.

A rendőrség folyamatosan figyelmezteti már a fürdőzőket, hogy akár 20 ezer forintos bírságra is számíthat az, aki tiltott helyen megy a vízbe. Az esetekből viszont – egyelőre – nem sokat tanulunk.

Veszélyes tavak

Vilmos István, Vállaj polgármestere szerint a helyiek jól ismerik a nemrégen rehabilitált horgásztavat, így valószínűleg az áldozatok is tudták: nem lenne szabad itt fürödniük. – Megoszlanak az információk a két esettel kapcsolatban, ugyanis egyesek szerint gyerekek fürödtek, mások szerint inkább ugráltak a tóba. Az igazságot az elhunyt fiú szülei utólag beismerték.

- Valóban fürödtek és ugráltak a gyerekek a tóban, a rokonoktól, ahonnan elindultak „sétálni megyünk” címszóval jöttek el – mondja a település első embere. A 13 éves fiú kisgatyában ment bele a vízbe, a ruhái pedig a parton voltak, így kizárható az a korábbi állítás, miszerint véletlenül belecsúszott. A fiú rögtön elmerült, a két társa próbálta ugyan kihúzni a vízből, majd segítségért szaladtak, ami sajnos már későn érkezett.

– Az esőzések megnövelték a vízszintet, a tó egyes pontjain a vízmélység elérheti a 4 métert is, a partoldala pedig tudatosan, rézsűsen van kialakítva, a tóban lévő növény–és állatvilágot védendően,melyet a környezetvédelem írt elő. A meder kialakítása is mutatja, hogy a tó nem alkalmas fürdőzésre, mert igen nehéz belőle kimászni - tette hozzá Vilmos István.

Ellenőrzések, mindhiába

A másik esetben egy, a horgászokat néző fiatalember ugrott fejest a tó egy másik részén, a horgászók szeme láttára, holttestét a tűzoltók kétórás keresés után találták meg. – Az ilyen típusú tavak veszélyesek, mert néhány méteren belül nagyon változó a víz mélysége, illetve hőmérséklete – hangsúlyozta a polgármester. Hiába ugrottak utána, nem sikerült őt sem megmenteni. –

Mindkét esetben a tiltótáblák ellenére mentek bele a vízbe az áldozatok, bár ezen a településen mindenki tisztában van azzal, hogy nem lehet a tóban fürödni. Mindig vannak emberek, akik megszegik ezt a szabályt, nem beszélve arról, hogy folyamatosan eltüntetik a figyelmeztető táblákat, amelyeket nem győzünk pótolni – panaszkodik.

– Kértünk már segítséget a rendőrségtől és a határrendészettől is, akik folyamatosan járőröznek a környékén, a tilosban fürdőzőket elzavarják. Ezen felül nem tudom, hogy mit tehetnénk még, de azt látom, sajnos egyes embereket az első tragédia sem tartotta vissza attól, hogy szabályt áthágva kitegyék magukat és másokat az életveszélynek.

Szabályok

A nyár nagy veszélyforrását a szabadvizek, strandok rejtik magukban. A fürdés tilalmát, vagy az egyéb veszélyes fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak, az állandóan változó vízmélység- és hőfokkülönbség miatt.

A folyóvizekben (folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vízében fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelyek.

Fürdésnek minősül az olyan úszóeszköz (játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, felfújható eszközök, stb.) vízen történő használata is, amely nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek, továbbá amelynek nem kell rendelkeznie a hajózási hatóság által kiadott hajóokmánnyal vagy a vízi sporteszközökre előírt típusjóváhagyással.

Nem minősül fürdésnek a gépi berendezéssel, vagy más módon meghajtott vízi sporteszköz használata.

Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

A kikapcsolódás reményében a strandokat és kijelölt fürdőhelyeket vegyék igénybe fürdőzés céljára, mert a biztonságos fürdőzési övezetet, és annak végét - mély víz - mindig a fürdést engedélyező tábla, zászló, vagy bója jelzi, emellett életmentésre kiképzett felügyelő vigyáz a fürdőzőkre.

A fürdésre lehetőséget biztosító helyek biztonságosabbak az ismeretlen folyómedreknél és bányatavaknál.

 

Tragikus az idei nyár

Pécsvárad melletti Dombai tóba fulladt egy 13 éves fiú. Feltehetőleg fürdőzés közben merült el. A speciális mentők később megtalálták a fiú holttestét.
Nem tudott úszni, mégis a vízbe ugrott a vízibicikliről egy 17 éves fiatalember Balatonszárszónál.

Már csak a holttestét tudták kiemelni az egyik csepeli bányatóból annak a 40 év körüli férfinak, aki valószínűleg fürdőzés közben merült el.

Egy 13 éves fiú fulladt meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállaj halastavában. Társaival a vízbe ugráltak, de egyszer csak eltűnt a vízben.

A velencefürdői szabad strandon halt meg egy 27 éves nő. Feltehetően csak a kezét akarta megmosni a vízben, amikor hirtelen rosszul lett, és beleesett. Két percig lehetett a víz alatt, bár gyorsan megkezdték az újraélesztését, ez már nem járt sikerrel.

A fővárosban egy 42 éves férfi a XXIII. kerületi Molnár-szigetnél tiltott helyen akarta lehűteni magát. Szemtanúk szerint erősen ittas volt. A vízben elmerült, holttestét csak félórás kutatás után találták meg a búvárok.

Alig valamivel később szintén tiltott helyen, a kaposvári Malom-tónál próbálta lehűteni magát egy középkorú férfi. Barátjával ugrált a vízbe, ám elmerült. Itt is félórás kutatás után bukkantak a búvárok a holttestre.

A Pest megyei Gomba melletti horgásztónál a búvárok egy férfit kerestek, aki még korábban mehetett oda fürdeni. Mivel azóta senki sem látta, azt feltételezték, hogy belefulladt. Két óra kutatás után megtalálták a holttestét.

Megtalálták a speciális mentők annak a 17 éves fiúnak a holttestét, akit elsodort víz a Kiskörös és a Berettyó találkozásánál, Váncsodon. A fiatal két barátjával ment a folyóhoz, de csak ő ment be úszni.

Vízbe fulladt egy férfi a Győr-Moson-Sopron megyei Écs közelében is. A középkorú férfit búvárok találták meg a Rába-ring egyik ciszternájában.

Június elején a vállaji horgásztóba ugrott egy fürdőzni vágyó helybeli. A 36 éves férfi elmerült, több szemtanú megpróbálta kimenteni, de nem jártak sikerrel.

- Varró Zsolt -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!