Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.11. 06:16

Mit üzen a fűrészhang?

<p>Egy srófra jár az agyunk Ventivel a fűrészes meggyszüret első szon-os hozzászólójával: „Érdekes, a világban mindenhol mennek fel az élelmiszer árak, mivel sokan vagyunk és kevés a kaja. Nálunk meg otthagyják a meggyet a fán...„ <strong>Galambos Béla jegyzete<strong></strong></strong></p>

Úgy látszik egy srófra jár az agyunk Ventivel a fűrészes meggyszüret első szon-os hozzászólójával, ő is a hazai piac abszurditását veszi célkeresztbe: „Érdekes, a világban mindenhol mennek fel az élelmiszer árak, mivel sokan vagyunk és kevés a kaja. Nálunk meg otthagyják az emberek a fán a meggyet, mert a kutyának se kell. Tutti el lehetne adni normális áron külföldre, csak a spekulánsok miatt nem lehet.„

Beszélik, a szüret kezdete előtt a német feldolgozók magyar megbízottjai járták a megyét s felmérték a kertekben érő meggytermést. Aztán szépen visszamentek a gazdájukhoz, aki eldöntötte, elég lesz az idei meggyért a tavalyi árnak felét-harmadát adni. Miután a legnagyob hazai feldolgozót is sikerült valalkiknek padlóra vinni, így az állva maradt kevesek konkurencia híján úgy tolnak ki az összefogni képtelen termelőkkel, ahogy csak akarnak. Ráadásul a közbeiktatott felvásárlók se dolgoznak ingyen, így azután a gazdáknak jut, ami jut: kemény ötven forint egy kilóért, ami még a költségeik megtérüléséhez sem lesz elég.

Ám a termelőknek is van szemük, s látják, hogy a tőlük alig egy fél gombóc fagylalt áráért átvett gyümölcs, rövid hűtve tárolás után akár tíz-húszszoros áron kerül a fogyasztó elé. Hát ebből a megaláztatásból lett elegük. Amennyiben pedig nem lesz beavatkozás és bejön a jóslat, hogy a kajszi, a szilva, alma esetében is lehetnek hasonló gondok, akkor bizony jövőre mi sem veszünk kilónyi gyümölcsöt ezer forint alatt!

Kapcsolódó cikkek:

  • Meggyszüret láncfűrésszel Vaján
    Vaja mellett a Boglya–tanyakertben háromszáz meggyfát vágott ki a a gazda két nap alatt, a zamatos Kántorjánosi–fürtös fajtából.
  • Jót s jól meggyből is
    Ki „bevásárlóközponton” száll fölébe, annak térkép, azaz érdektelen gyümölcskert e táj, hiszen csupán polcokról levett konzervekből, befőttekből nem lehet megismerni azt a vidéket, ahol a lakosság jelentős részének megélhetése a gyümölcstermesztés.
  • Ötvenforintos rémhírek röpködnek a meggyek körül
    Feszült várakozással tekintenek a napokon belül kezdődő meggyszezon elé a termelők. A szép virágzás ellenére gyér volt a termékenyülés, és kevés életképes terméskezdemény maradt a gyümölcsfákon.

  • Meggy: a feldolgozó is tönkre megy?
    Eddig megyénkből látták el az országot almával, meggyel, most mi vásárolunk Dunántúlról. A fagykár miatt a termésveszteség 50 és 100 százalék között mozog.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!