Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.10. 12:41

Unitáriusok beregi búcsúja

<p>Vásárosnamény - Istentisztelettel kezdődött, majd az Eötvös-kúriában lévő gyülekezeti teremben folytatódott a program. <A href="hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/unitariusok-beregi-bucsuja/cn/szon-news-km_01-20080610-121254"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

A nemrég tartott II. Beregi Unitárius Búcsú keretében Nyitrai Levente beszolgáló lelkész és Balázsi László püspökhelyettes megáldották az új kelyhet. – Ez volt az egyik kiemelkedő eseménye a búcsúnak, gyülekezetünk közadakozásból vásárolta az úrvacsorai kelyhet – fogalmazott az esemény kapcsán Felhős Szabolcs szórványgondnok, hozzátéve:

– Természetesen az aranyozott kehely talpán lévő fémlapra gravíroztattuk az adományozás évszámát és az adakozók névsorát. Az úrvacsora után a hívek megemlékeztek Iván László unitárius lelkészről, halálának 70. évfordulója alkalmából. A gyülekezeti teremben az ünnepség a beregi unitárius szórvány, ugyancsak közadakozásból készült címeres zászlajának a felszentelésével zárult. A címer Pécsi L. Dániel címertervező munkája. A Beregi Múzeum egyik kiállítótermében unitárius, református és beregi települések címereit állítottuk ki Egyházi és világi címerek Beregben és a Kárpát-medencében címmel. A tárlatot dr. Nagy László, a Szent László Lovagrend kormányzója nyitotta meg. A búcsú programja Olcsvaapátiban a Prtium Műhely filagóriájában folytatódott, ahol zenés műsor és terített asztal várta a résztvevőket, akik megízlelhették a híres szatmári pálinkát is, míg főételként helyi specialitást: kemencében sült harcsát és rácpontyot kínáltak.

A zenés műsorban a megyeszerte elismert csarodai Balla Gyula Faluház énekegyüttese, Zoltáni Zsolt gitárművész és a Menegali férfikórus két tagja nyújtott élményt, s közben felolvastak Iván László munkáiból, illetve Joó Adrián filozófia szakos doktorandusz méltatta a lelkész Dávid Ferencről írt tanulmányát.

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!