Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.30. 10:30

Tisztára mosott becsületek Pócspetriben

<p>Pócspetri - Dr. Veres János pénzügyminiszter javaslatára a Magyar Köztársaság elnöke Som István részére a Magyar Köztársaság Lovagrendje kitüntetést adományozta, melyet pénzügyminiszter adott át a június 8-án tartott szentmisén.</p>

Pócspetri község nevének említése évtizedeken át együtt járt „a rendőrgyilkos falu” megnevezéssel. 1948. június 3-án ugyanis – amikor a községi képviselő-testület az egyházi iskolák államosításáról tárgyalt – zavargások voltak a faluban, amelynek során a községháza előtt őrt álló egyik rendőr saját fegyverétől halálos sebet kapott. Ma már tudni lehet – bár nem teljes pontossággal – hogy dulakodás közben, véletlenül sült el a fegyver, s nem szándékosan gyilkosság volt, mint ahogyan az esetet követően a rögtönítélő bíróság kimondta.

Pócspetri – miközben viselte az eset hátrányait, a kollektív bűnösség bélyegét – elszürkült, később önállóságát is elvesztette.

Talán már a rendszerváltozásnak is előszele volt, amikor 1989-ben a Legfőbb Ügyészség elérkezettnek látta az időt, hogy perújítási nyomozást kezdeményezzen a Mindszenthy – és Grősz üggyel együtt a "pócspetri rendőrgyilkosság" valós tényeinek feltárására. Ennek eredményeként 1990. januárjában a pócspetri ügy több vádlottját a bíróság felmentette, mivel a terhükre rótt bűncselekményeket nem követték el, ellenben bebizonyosodott, hogy politikai koncepciós per áldozatai voltak.

Az 1989-ben elrendelt perújítás végeredménye a "pócspetri rendőrgyilkosság” ügyében az eredeti ítélet első és másodrendű vádlottakra vonatkozó részét hatályon kívül helyezte és felmentette Asztalos János plébánost és Királyfalvi (Kremper) Miklóst.

A sokvádlottas perből addigra már csak két ember viselte az elmarasztaló súlyos ítélet bélyegét: Ezek közül egyik Som István, aki 1948-ban a falu 23 éves tanítója volt.

Dr. Helmeczy László védőügyvéd – aki a pócspetriek ügyét képviselte – tovább folytatta a még 1990-ben is kilátástalannak tűnő harcot valamennyi elítélt felmentéséért. Beadványainak lényege az volt, hogy az 1989-90-es perújítási nyomozás és tárgyalás az egész ügynek csak egy része, bevezetője lehet annak, hogy valamennyi érintett személy rehabilitálva legyen, és elégtételt kapjon a „sötét Szabolcs” egy kis községe, Pócspetri is.

A második perújítási eljárás három év után indulhatott meg. Foglalkozott az üggyel az országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke Fodor Gábor, a politikai perekben szakértő Dornbach Alajos az országgyűlés alelnöke is. Segített a történelem tényeinek feltárásában Ember JuditPócspetri című dokumentumfilmje is.

Bűncselekmény hiányában Som Istvánt a felbujtóként elkövetett közérdekű üzem működésének megzavarása bűntett alól a Fővárosi Bíróság a Magyar Köztársaság nevében 1993. december 2-án és december 20-án tartott nyilvános perújítási tárgyaláson felmentette. Som István több mint 15 évet ült börtönben. A Pócspetri per tehát végleg lezárult. Dr. Boros Péter belügyminiszter 1992. június 3-án a pócspetri emlékünnepségen a kormány nevében is fejet hajtott a község polgárai előtt.

Az 1948-as események sérelmet szenvedettjei közül mára már csak 3 ember él: Som István, Holp István, Miterli János. Dr. Veres János pénzügyminiszter javaslatára a Magyar Köztársaság elnöke Som István részére a Magyar Köztársaság Lovagrendje kitüntetést adományozta, melyet pénzügyminiszter adott át a 2008. június 8-án megrendezett szentmise keretében Máriapócson.

Som István életútja:

1925. augusztus 5-én született Pócspetriben (édesapja Som János, édesanyja Harangi Veronika.) Pócspetriben lakott a Létai u 5. szám alatt és tanítóként dolgozott 1948-ban. Mint ötödrendű vádlottat, bűnösnek mondta ki a rögtönítélő bíróság távírda rongálás és felbujtás büntettében. Az ítélet életfogytig tartó fegyház. A börtönben kitanulta az asztalos szakmát. 1956 nyarán feltételesen szabadult, akkor tette le a szakmunkásvizsgát. A forradalom idején Máriapócson tanított 1957 márciusáig, ekkor újra bebörtönözték, a forradalom ügye melletti kiállásáért. 1963-ban töltöttel le büntetését. Ezután Budapesten, majd Nyíregyházán dolgozott asztalosként a Bútoripari Szövetkezettől ment nyugdíjba 1985-ben. Som István Pócspetri díszpolgára, jelenleg Nyíregyházán él feleségével.

- M. Magyar László -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!