Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.08. 18:54

Pócspetri, az egykoron megbélyegzett falu

<p>Pócspetri - A rendőrgyilkos falu – Pócspetri említése évtizedeken át együtt járt eme megnevezéssel. A hatvan évvel ezelőtti tragikus eseményre e szavakkal emlékezett Pataki László polgármester a pénteki községi ünnepségen.</p>

– A hatvan évvel ezelőtti tragikus eseményre e szavakkal emlékezett Pataki László polgármester a pénteki községi ünnepségen. – 1948. június 3-án ugyanis – amikor a helyi képviselő-testület az egyházi iskolák államosításáról tárgyalt – zavargások voltak a faluban, amelynek során a községháza előtt őrt álló egyik rendőr saját fegyverétől halálos sebet kapott. Ma már tudni lehet, hogy dulakodás közben, véletlenül sült el a fegyver, s nem szándékos gyilkosság volt, mint ahogyan azt az esetet követően a rögtönítélő bíróság kimondta.

Az 1989-ben elrendelt perújításra a sokvádlottas perből már csak két ember viselte az elmarasztaló súlyos ítélet bélyegét: Holp István és Som István. Ez utóbbi a pócspetri eseményekkor a falu 23 éves tanítója volt. Dr. Helmeczy László (a megyei közgyűlés volt elnöke) védőügyvédként sokat tett, hogy valamennyi érintett rehabilitálva legyen. Som Istvánt a második perújítás során, 1993-ban rehabilitálták.

A 60. évforduló alkalmából vasárnap a máriapócsi kegytemplom tábori oltáránál Pásztor Károly pápai prelátus tartott ünnepi szent misét, amelyen több ezren vettek részt. Előtte Veres János pénzügyminiszter a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át Som Istvánnak, aki a tragédia miatt 11 évi börtönre kényszerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!