Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.30. 10:34

Parkot varázsoltak az üres telekre Gávavencsellőn

<p>Gávavencsellő - A település szerkezete miatt ezen a részen eddig nem volt olyan terület, ahol a lakosság kicsit megpihenhetett volna, s a gyermekek szabadidejüket egészségesen, szép környezetben tölthették volna el.</p>

Lakossági összefogással pihenőparkot alakítottak ki Gávavencsellő központjában. A kezdeményező a Kézfogás Nyugdíjas Egyesület volt, amelynek tagjai pályázatot készítettek az Ökotárs Alapítvány és a MOL közös felhívására. A pályázati felhívás éppen a civil kezdeményezés, a lakossági összefogás erejére irányult, s a Kézfogás Egyesület a helyi önkormányzat segítségével ügyesen élt e lehetőségekkel.

A nyertes pályázat után kezdődhetett a tényleges munka. A helyi önkormányzat tulajdonát képezte az 3200 négyzetméter nagyságú üresen álló telek, melyet a civilek összefogással és kemény munkával pihenőparkká varázsoltak.

A település szerkezete miatt ezen a részen eddig nem volt olyan terület, ahol a lakosság kicsit megpihenhetett volna, s a gyermekek szabadidejüket egészségesen, szép környezetben tölthették volna el.

Tereprendezéssel indult a munka. 50-60 ember sereglett össze: követ szedegettek, ástak, gereblyéztek, hogy alkalmassá tegyék a terepet a fák és virágok befogadására. Ezt követte a parképítés. Május 30-án előre elkészített tervek alapján folytatták az immár látványosabb tevékenységet. Közel 60 fő keze nyomán a semmiből emelkedett ki a park. A területre 43 db őshonos fa (vadalma, magas kőris, hegyi szil, zsenlicimeggy, hegyi juhar, zöld juhar, kislevelű hárs, madárberkenye) került. A fákat virágágyások övezik, s közöttük kellemesen tölthetik szabadidejüket a pihenni vágyók.

Az összefogás ereje erre képes, és az építők bíznak abban, hogy a községi összefogás is csodákra képes, és megőrzi az új parkot eredeti állapotában. Vigyáznak rá az emberek majd, és inkább szépítik, mintsem letörnék virágait! – tájékoztatta lapunkat Márton Katalin.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!