Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.05. 11:19

Mátyás király udvarában báloztak Nyírbogdányban

<p>Nyírbogdány - A vásári komédiások színjátékát látva senki sem gondolt arra, hogy a felső tagozatos diákok szerepeltek, azt hitték a vendégek, hogy fiatal profi színész társaságról van szó.</p>

Négy éve volt az első református jótékonysági bálNyírbogdányban, s immár hagyomány lett nálunk történelmi visszapillantással. Most a reneszánsz korba, Mátyás király udvarába varázsoltuk magunkat.

A belépő ötezer forint volt, s mi tudjuk, hogy nem a vendéglátást fizettetik meg velünk – a belépő jótékonysági célokat szolgál. Este 8 órakor léptünk be az iskola tornatermébe, amely díszleteivel most Mátyás király udvarterme volt. Az előtérben reneszánsz öltözetben pezsgővel fogadták a belépőket.A terem mint egy egy igazi Mátyás-kori vár. A neonokról várablakokként bordó selymet eresztettek le, szemben a Mátyás-címer, gyertyával megvilágított várablakok, korabeli zászlók. Az asztalokon bordó, selyemszerű teríték, Mátyás-kori futókkal, a tányérok alatt az étlap, a tractatár, úgy megírva cirádás betűkkel, mint egy középkori udvari vacsorán.

Egy hosszú asztalsor közepén fácán és nyérsonsült malac, tányéroknak kikapart cipó a leveshez. Az udvari bolond mintha a történelmi korból lépett volna elénk. Amint asztalhoz ültünk, megjelent az udvari fotós, hogy emlékül képet készítsen minden vendég számára. Szólt a reneszánsz zene, megidézve a kor hangulatát. Nem hiányzott a nagyasszony sem, akit udvarhölgyek és nyusztprémes palástban vadász kísért.

A vacsora előtt műsort adott az udvari énekkar, volt szavalat, s szórakoztatott bennünket egy vásári komédiás csoport is. A vásári komédiások színjátékát látva senki sem gondolt arra, hogy a felső tagozatos diákok szerepeltek, azt hittük, egy fiatal profi színész társaságról van szó.

A vacsora nem egy egyszerű társas vacsora volt, a hangulat a középkori udvartartást idézte, s feltárult előttünk a történelem. Csodálatos volt, ahogy a hit, a vallás, és a történelem egyesül a hazaszeretettel. Ha minden településen lenne hasonló rendezvény legalább évente, talán többen odafigyelnének amúltunkra. A hazaszeretet adna némi lelkesültséget napjainkban is.

Csodálatos élményekkel gazdagodtunk a szórakozás mellett. Gazdagodtunk szeretetben és lélekben egyaránt. Csak köszönet illeti az Angyalossy tiszteletes párt ezért estéért, a csodálatos vendéglátásért, a szívbéli fogadtatásért. gartulálok a szervezőknek és a szereplőknek a feledhetetlen élményért – írta szerkesztőségünknek Proksa Jánosné.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!