Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.17. 13:56

Erőszakmentesebb várost!

<p>Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye a Jobbik-sajtótájékoztatóval kapcsolatban. A rendőrség tisztességesen végzi munkáját, és mindent megtesznek egy élhetőbb, erőszakmentesebb Nyíregyházáért.</p>

A Jobbik Magyarországért Mozgalom párt hétfői sajtótájékoztatóján - a médiahíradások szerint - elhangzott, hogy a „párt tagjait atrocitások érték, a rendőrség pedig a feljelentések ellenére nem tett semmit”.

A rendőrség minden feljelentést – az érintettek pártállásától, vagy etnikai hovatartozásától függetlenül - a büntetőeljárásról szóló a 1998. évi XIX. törvény alapján bírál el, és dönt a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról. Amennyiben a beszerzett adatok fényében az elrendelt nyomozást megszüntetik, a határozat ellen jogorvoslattal lehet élni.

A rendőrség felett törvényességi felügyeletet elsősorban az ügyészség látja el, ez év január 1-től pedig Független Rendészeti Panasztestület néven civil kontroll is működik.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon egy konkrét esetről tudnak, ahol a feljelentés szerint a Jobbik tisztségviselőjének sérelmére (ilyen minőségében) bűncselekményt követtek el, és később a nyomozást megszüntették.

A szervezet megyei elnöke 2007. december 4-én tett bejelentést egy konkrét személy ellen, aki november 23-án Nyíregyházán, egy utcai kiállítás felügyelőjét szóváltás után ököllel arcon ütötte és rugdosta. A bántalmazott fiatalember nem sérült meg, orvosi vizsgálatra nem jelentkezett.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság tényállás tisztázása érdekében feljelentés kiegészítést rendelt el. A sértett kihallgatása során megállapították, hogy a cselekményt nem a bejelentésben szereplő személy követte el. A helyszínen végzett adatgyűjtés (tekintettel a cselekmény elkövetése és a feljelentés között eltelt csaknem másfél hét időre) eredményre nem vezetett.

A nyomozás során az elkövetőre utaló bizonyítékokat felkutatni nem volt lehetséges. Amennyiben az elévülési határidőn belül a tettes kiléte megállapítást nyerne, úgy ellene az eljárás megindul - kaptuk meg a rendőrség közleményét Fülöp Gergely rendőrfőhadnagytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!