Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.26. 12:31

Nyílt nap az érközpontban Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Nagy volt az érdeklődés, az ütemezést viszont sok esetben figyelmen kívül hagyták a páciensek, ami miatt zsúfoltság volt a vizsgálatokon. A megjelent közel 300 résztvevőnél, összesen több mint 1500 szűrő jellegű vizsgálat történt.</p>

A Jósa András Oktató Kórházban május 17-én rendeztek nyílt szűrési napot. A vizsgálatokra a páciensek időpontra és személyre szóló behívóval érkezhettek. A négy alapvizsgálaton kívül /vércukor, vér-koleszterin szint meghatározás, vérnyomásmérés és boka-kar index meghatározás/, szemnyomás mérést, légzés funkciós vizsgálatot és a nyaki erek ultrahangos vizsgálatát is elvégezték indokolt esetben.

Nagy volt az érdeklődés, az ütemezést viszont sok esetben figyelmen kívül hagyták a páciensek, ami miatt zsúfoltság volt a vizsgálatokon. A megjelent közel 300 résztvevőnél, összesen több mint 1500 szűrő jellegű vizsgálat történt. Volt olyan beteg, aki akár 6-8 féle vizsgálatot is igénybe vett pár óra alatt.

Az eredményről

Mintegy 80%-ban, fordult elő emelkedett vér koleszterin szint a részt vevők között. Sok esetben merült fel „friss” magas vérnyomás és cukorbetegség gyanúja is. Minden 10. megjelent lakosnál vetődött fel a végtagi érszűkület lehetősége. Az elvégzett kiegészítő vizsgálatok több mint 40%-ában volt gyanú krónikus hörgőszűkületre, közel 10%-ban nyaki érszűkületre, ill. a hipertóniás betegek majdnem 10%-ánál találtak emelkedett szemnyomást, akiknek javasolták további célzott szakvizsgálatát.

Az előszűrés alapját egy „adatlap” szolgáltatta, mely a Kelet-Magyarország magazinjában jelent meg, s melyet a lakosok előzetesen kitöltöttek és beküldtek a központnak. Az adatlap funkciója nemcsak a betegek vizsgálati „palettájának” meghatározása volt, hanem ez szolgáltatott információkat az egyénre szabott „szűrési lelethez” is.

A szervezők egy program segítségével készítették el az egyénre szabott leletet, ami alapja lesz annak a páciens portál felületnek, amelyet hamarosan a kórház honlapjáról is elérhetnek majd a lakosok. Itt egy kérdőív kitöltésével, a felhasználó választ kaphat arra, van-e gyanú rejtett érbetegségre, s ha igen hová kell fordulni panaszaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!