Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.23. 10:30

MSZP-sajtótájékoztató: Több pénz a háziorvosoknak

<p>Nyíregyháza - Minden háziorvosnál nő a támogatás, azonban a legjobban azok járnak, akik hátrányos helyzetben, több telephelyen dolgoznak.</p>

A háziorvosok finanszírozásának új rendszere nem a vizitdíj visszavonása miatt született, hanem azért, hogy a teljesítményeket és az OEP-finanszírozást közelebb hozza egymáshoz – hangzott el pénteken Nyíregyházán azon a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Vojnik Mária államtitkár, országgyűlési képviselő tartott az ezzel kapcsolatos kormánydöntésről.

Az orvosok kérték ugyanis, hogy a kormány ismerje el a többletmunkát, a jogviszonyellenőrzést, a hátrányos helyzetben többet dolgozók munkáját, az orvosok teljesítménye igazodjon a finanszírozáshoz. Mindezeket figyelembe vette az új kormányrendelet. Mint az államtitkár elmondta, egy-egy jogviszony ellenőrzéséért 50 forintot kapnak a háziorvosok, s azokat sem éri hátrány, akik az ellenőrzés céljából nem tudják éppen használni az online kapcsolatot. A 14 éven aluli személyek esetében is él a jogosultság ellenőrzésének finanszírozása. A fixdíj emelésével 47 százalékkal nő a háziorvosok finanszírozása. A fogorvosi alapellátás esetében is él a fixdíj emelése. A kormány szeretné a sürgősségi ellátóhelyeket is fejleszteni pályázatok kiírásával. Az elvi döntés már megszületett erről, a konkrét megvalósítást hamarosan közzé teszik. A háziorvosok ilyen jellegű támogatását az elkövetkező évek költségvetésébe is beépíti a kormány, mindez 10 milliárd forint költséget jelent. Az új finanszírozásnak köszönhetően tehát minden háziorvosnál nő a támogatás, azonban a legjobban azok járnak, akik hátrányos helyzetben, több telephelyen dolgoznak.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!