Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.12. 17:00

Kedvteremtő hét gyermekvállaláshoz

<p>Nem hiszem hogy ettől fellendül a babavállalási kedv, de a várandósok sokat tanulhattak. A párok zöme hosszú latolgatás után mer csak felvállalni egy új kis életet. Akik viszont már várják a babát, megkedvelték a Születés Hetét.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/gyermek-gyermekvallalas-szuletes-hete-baba-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Véget ért a Születés Hete, ami szól a várandósságról, a szülésről, s ami kimondatlanul is egyfajta propaganda a gyerekvállalás mellett. Valljuk be kell is a buzdítás, hiszen elöregedőben a társadalom, sok a gyermektelen fiatal, az egykét nevelő család. A párok zöme hosszú latolgatás után mer csak felvállalni egy új kis életet.

Akik viszont már várják a babát, megkedvelték a Születés Hetét, amelyen rengeteg előadás segít eloszlatni a félelmeket, a kíváncsiságot.

A programokat felvonultató 49 hazai település között Nyíregyháza is ott volt, több helyszínen, egy teljes héten át, csaknem napkeltétől napnyugtáig zajlottak a rendezvények.

A témában már alig van új a nap alatt, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházszülészetén számtalan lehetőség választható a vajúdásra. Amit viszont határozottan elutasít a szülészorvos társadalom színe-java, az az otthonszülés.

Legalábbis ez derült ki dr. Kovács Róbert szülész-nőgyógyász előadásából, aki a Jósa András Oktató Kórház orvosaként a papás szülésekről tartott előadást.

- Számomra nem fogadható el az otthonszülés gyakorlata. Ha az átlagosnál kevésbé életrevaló kisbaba születik, máris gond lehet az, ami intézményi szülésnél napi rutinfeladat. Ha probléma adódik, nem biztos, hogy 10 percen belül kórházba juthat a szülőanya, ami ugyancsak fontos lenne. Bárki böjtölhet, lehet vegetariánus ha úgy akarja, de egy gyerek élete felett, senki ne dönthessen - mondta Kovács doktor.

 

Tudta-e?

A Születés Hete Közhasznú Egyesület pályázatai minden olyan egyéni és társas kezdeményezést támogatnak, amelyek a szülést, a születést egyre jobbá, természetesebbé teszik. Így szeretnék elérni, hogy erősödjön a szülő-gyerek kapcsolat, a családi felelősségvállalás és a tudatosság.

 

Szülés a papával

Az előadásból kiderült, hogy a szakember az együttszülés híve. - Ez egy olyan élmény, amit csak az ismerhet, aki maga is átélte - fogalmazott.

- A hölgyekben sokszor felmerül, hogy a szülés látványa miatt, a férj már nem fogja olyan vonzónak látni őt, mint korábban. Én azt gondolom, s ezt is hallom, hogy az együttszülés még szorosabbá fűzi a kapcsolatot a házastársak, valamint a papa és a gyerek között - mondta.

A leendő apukák a vajúdás alatt sokat segíthetnek. A kismamának olykor egy simítás, egy jó szó, egy buzdítás is elegendő ahhoz, hogy átlendüljön a holtponton. A doktor úr mosolyogva említi, volt apuka akit 9 hónapon át sem sikerült meggyőzni arról, hogy bemerészkedjen a szülőszobába. A nagy napon mégiscsak a feleségével tartott, s utánozhatatlan hévvel ,,tudósított" telefonon: Ilyen nincs, ezt nem szabad kihagyni, ez hihetetlen!

S talán ha a hölgyek azt látják, hogy várandósan is szépek, hogy a terhesség alatt is igazi partner a férj, a vajúdás alatt is fontos, hogy együtt legyenek, s a társ a gyereknevelésből is kiveszi a részét ha ideje engedi, fellendülhet a gyermekvállalási kedv is. Mindenesetre öröm volt látni, hogy a programokra jónéhány várandós hölgyet elkísért a papa is, akik minden bizonnyal megerősödtek abban, hogy a születés valóban maga a csoda, s ennél a csodánál nekik is érdemes jelen lenniük.

 

Szülés a nagyvilágban

Svédországban fájdalomcsillapítással, szülésznők segítségével és hozzátartozók jelenlétében szülnek. Orvost csak akkor hívnak, ha komplikáció adódik. A kórházi tartózkodás naponta 150 korona (mintegy 4000 forint), a nálunk megszokott látogatási invázió ismeretlen. Amerikában a legújabban divatba jött vajúdási eszköz a fittneszlabda. A mamáknak az újszülöttet a kórházban nem kell ellátniuk, csak szoptatásra viszik ki a kicsiket. A kórházi tartózkodás sok esetben csak egyetlen éjszaka. A költségeket általában a biztosítás fedezi, speciális esetekben ezt ki kell egészíteni. Svájcban lehet szülni kórházban, ambuláns ellátás keretében, vagy otthon, ez utóbbit azonban ritkán választják a kismamák. Kórházban szülnek, de ha nincsenek komplikációk, pár óra múlva hazamehetnek. A szülést követő 10 napban orvos látogatja őket, sőt már a szülés előtt vizsgálják a család helyzetét. Az egészségügyi biztosítás a költségek 90 százalékát fedezi. Olaszországban a szülés nem kerül pénzbe, a terhes nőnek minden vizsgálat ingyenes, amelyek amúgy téritéskötelesek. Az asszonyok otthoni környezetet imitáló kórházi szobákban vajúdhatnak. Az epidurális fájdalomcsillapításért 1000 eurót kell fizetni.

 

Gyermekvállalás kontra munkaerőpiac
Vannak pályakezdő fiatal hölgyek, akik alig várják, hogy végre dolgozhassanak, és egy kis pénzt kereshessenek. A felvételi beszélgetésen pedig szembesülnek a következő kérdéssel: akar-e gyereket?

Gyermekvállalás papírral vagy anélkül
A XXI. században eljutottunk oda, hogy a társadalom legkisebb egysége, a hivatalos család nem is olyan lényeges. Szóval papír ide vagy oda, „a víz is arrafelé halad, ahol legkisebb az ellenállás” és papír nélkül mennyivel egyszerűbb kiszállni egy kapcsolatból!

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!