Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.27. 11:29

Civil kéznyújtás a magyar határon át

<p>Balsa - A konferencia apropója az volt, hogy Balsán és a szlovákiai Örösön is van olyan önkéntes egyesület, amely munkája kapcsolódik a kármentéshez, a kárelhárításhoz. <dia width="900" height="700" alt="Civil kéznyújtás a magyar határon át 2008.05.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Civil_k_zny_jt_s_a_magyar_hat_ron__t_2008_0/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Civil kéznyújtás a magyar határon át 2008.05.27." /></a></dia></p>

Konferenciát rendezett Civil Kézfogás határon át, határok nélkül – „Környezet-, Természetvédelem, Kárelhárítás” címmel a Balsai Népfőiskolai Egyesület a Nemzeti Civil Alap Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma által támogatva az elmúlt héten pénteken a balsai művelődési házban.

A konferencia apropója, hogy Balsán és a szlovákiai Örösön is van olyan önkéntes egyesület, amely munkája kapcsolódik a kármentéshez, a kárelhárításhoz. Örösön önkéntes tűzoltó egyesület működik, Balsán pedig 2007-ben alakult a Balsai Polgárőr Egyesület. Farkas Csabáné, Balsa polgármestere és Feke Zsigmond,örösi pedagógus (Erdélyi Zoltánörösi polgármester betegség miatt nem tudott a delegációval jönni) köszöntője után „Polgári védelem a Tisza mentén” címmel Nagy Zoltán alezredes, a tiszavasvári polgári védelem helyi vezetője tartott színvonalas, diavetítéssel összekapcsolt előadást, kitérve a polgári védelem kapcsolatára a civilekkel, és ennek jogszabályi hátterére.

Utána az Örösi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet mutatta be ifj. Hornyák István, majd Labbanc Péter, a Gávavencsellői Polgárőr Egyesület vezetője adott térségi körképet a civil szervezetek együttműködésének lehetőségeiről. Dajka István, a FETI-KÖVIZIG műszaki igazgatóhelyettese a „A Tisza Janus arcúsága, ereje” címmel sok-sok képpel illusztrálva tartotta meg érdekes, magas szakmai színvonalú előadását.

Reméljük, soha nem lesz olyan éles helyzet, hogy az itt szerzett ismereteket használni kelljen, ugyanakkor közelebb kerültünk ahhoz, hogy a határ két oldalán a civilek is egyre jobb, szorosabb kapcsolatokat tudjanak kialakítani. Pihenésként a Balsai Nyugdíjas Egyesület Pávaköre népdalokkal, majd óvónőink rongybaba táncoltatással szórakoztatták a konferencia résztvevőit. Az ebéd után aki akart, táncra is perdülhetett Kulcsár Sándor kellemes dalaira – tájékoztatta szerkesztőségünket Szuromi Eleonóra.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!