Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.05. 07:42

Az éltető Nap halált is okozhat

<p>Nyíregyháza - Május első napjától a hőség- és viharriadó után, ha kell, UV-riadót is kiad az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hasonlóan a viharjelzéshez, 24 órával a veszély kezdete előtt adnak ki figyelmeztetést.</p>

Az UV riadót azért vezetik be, mert erősödik az ultraibolya sugárzás, s egyre több a bőrrákos beteg.

Május első napjától a hőség- és viharriadó után, ha kell, UV-riadót is kiad az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hasonlóan a viharjelzéshez, 24 órával a veszély kezdete előtt adnak ki figyelmeztetést. A riasztást a sajtóban és két weboldalon is közzéteszik. Az új szolgáltatás bevezetését azzal magyarázzák, hogy egyre erősödik az ultraibolya sugárzás, és ezzel összefüggésben egyre több a bőrrákos megbetegedés.

Fokozottabban kell figyelni a gyerekekre és az idősekre a kezdődő nyári időszakban, hiszen az UV-B sugárzás erősödése, a közvetlen napsugárzás veszélyesebb rájuk nézve – állították eddig a szakorvosok. Ezt a tanácsot idén nyáron is meg kell fogadni. – Mind az UV–A, mind pedig az UV–B sugárzás veszélyes, télen a túlzott szolárium, nyáron pedig a felelőtlen napozás teheti tönkre a bőrünket – mondta el lapunk kérdésére dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász szakorvos.

Ténybox

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ)

azt vállalja, hogy az országos viszonylatban nagyon erõs

UV-sugárzást 24 órával elõre

jelzi. Riasztást 7,5-ös, tehát nagyon erõs értéknél

ad ki az OMSZ. Az értékeket május 1. és

szeptember 30. között lehet megnézni a www.met.hu, a

www.napsugarzas.hu és a www.voroskereszt.hu oldalakon.

– A sugárzás ellen a magas faktorszámú naptej, fényvédő krém véd a legjobban, de ennek használata esetén sem szabad tűző napon huzamosabb ideig tartózkodni. A szakorvos szerint rengetegen fordulnak nyáron bőrgyógyászhoz, de nemcsak a leégések és a bőrpírek kezelése a fontos, hanem az anyajegyek ellenőrzése is. – Nyár elején és végén mennek el többen az orvoshoz, de egész nyáron szezonja van a bőrgyógyászati betegségeknek, egy kis odafigyeléssel meg lehet óvni bőrünket a napozás kellemetlen mellékhatásaitól.

Ami drága, az jó is?
Milyen napszemüveget válasszunk? Megfelelő védelmet nyújtanak-e „lelkünk tükrének” a márkás, divatos szemfedők, s mekkora bizalommal fordulhatunk a nagyáruházakban kapható párszáz forintos termékek felé? – kérdeztük Végső Pálné optometrista látszerészt. A szakember szerint a napszemüvegek esetében nem a divat vagy az alacsony ár a legfontosabb, hanem, hogy valóban óvják meg a szemet a káros sugaraktól. Vásárláskor érdemes a szaküzleteket választani, ahol UV védelemmel ellátott, minőségi termékeket kínálnak a szakemberek.

– Sokan a sztárokon látott szemüvegeket részesítik előnyben, mások ragaszkodnak egy-egy bevált típushoz. A drogériákban, benzinkutaknál, piacon kapható olcsó napszemüvegek olykor diszkomfortérzetet, fejfájást, könnyezést váltanak ki, nem tanácsos „filléres” szépségeket választani, ha nap, mint nap viselni szeretnénk. Fontos tehát, hogy az egyéniségünkhöz illő, divatos napszemüveg valódi védelmet nyújtson egyik legérzékenyebb érzékszervünknek, a szemünknek!

- Palicz István, Varró Zsolt -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!