Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.15. 12:47

A közgyógyigazolványról kérdezhettek az olvasók

<p>Nyíregyháza - Megyénkben él a legtöbb közgyógyellátásra szoruló beteg, 35 ezer ember. Így aztán nem csoda, hogy égett a telefonvonal a csütörtöki telefonos fórumon, amelyen a közgyógyigazolvány szerepelt témaként. Közel félszázan érdeklődtek.</p>

Közel félszázan érdeklődtek dr. Pataki Lászlótól, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatójától telefonon és e-mailen. A legfontosabb tudnivalókat csokorba szedtük.

A közgyógyellátást is szabályozó szociális törvény 2007. június 30-tól hatályos módosítása bizonyos esetekben meghosszabbította a közgyógyigazolványok érvényességét. A 2007. június 30-ig lejárt régi típusú közgyógyellátásiigazolvánnyal rendelkezők továbbra is a korábban megszokott feltételekkel vehették igénybe e jogcímen az ellátásokat, amennyiben a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnál már kérelmezték a jogosultság újbóli megállapítását. Az önkormányzatok erről igazolást küldtek mindazon betegeknek, akik az igazolványukon lévő lejárati idő előtt, de legkésőbb 2007. június 30-ig benyújtották közgyógyellátási jogosultság megállapítására szóló kérelmüket, de még nem kaptak új igazolványt.

Azok a közgyógyellátottak, akik közgyógyellátásra való jogosultságuk meghosszabbítását már kezdeményezték, 2007. július 31-ig a régi típusú igazolványuk felmutatásával juthatttak hozzá térítésmentesen a jogszabályban meghatározott gyógyszereikhez, gyógyászati segédeszközökhöz és gyógyászati ellátásokhoz. 2007. augusztus 1. és 2007. október 31-e közötti időszakban a közgyógyellátottak a régi típusú igazolványuk és a jegyző által kiállított, 2007. július 15-ig megküldött igazolás együttes felmutatásával jutottak hozzá a fentiekben meghatározott ellátásokhoz.

Új típusú közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezők részére a törvény módosítása lehetővé tette, hogy az új igazolvány kiadásáig, de legkésőbb a lejáratot követő három hónapig az egyéni és az eseti gyógyszerkeret időarányos részének biztosításával az igazolvány felhasználhatóságát meghosszabbítsuk. A meghosszabbítás feltétele, hogy a beteg a jogosultság megállapítása iránti kérelmét az igazolványon feltűntetett lejárati idő előtt beadja. A jegyzők a közgyógyellátási jogosultság megállapítására szóló kérelmekről a kérelmet benyújtó nevének, TAJ számának és közgyógyellátási igazolvány számának feltüntetésével a benyújtást követő 15 napon belül értesíti az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt.

2008 jan.1-vel életbelépő törvény a jogosultság időtartamát változtatta: Alanyi jogon megállapított jogosult esetében két évre, méltányos és normatív jogcím szerinti jogosult esetében egy évre kerül megállapításra. A kártyán szereplő lejárat előtt 3 hónappal lehetőség van a meghosszabbítást elindítani az Önkormányzatnál. Az ellátás akkor lesz folyamatos. ha az új jogosultság a régi kártya lejárta előtt 15 nappal megállapításra kerül. Lehetőség van arra ,hogy alanyi jogosultság esetében a jegyző a jogosultság lejártát legalább 30 nappal megelőzően hivatalból megvizsgálja, hogy a feltételek változatlanul fennállnak-e. A feltételek fennállása esetén a közgyógyellátásra való jogosultságot a gyógyszerkeret változatlanul hagyásával egy évre meghosszabbítja. A határozat alapján a biztosított új igazolványt kap.

Lehetőség van arra,hogy az a jogosult aki 18 hónapnál nem régebben kiadott szakhatósági állásfoglalással rendelkezik és gyógyszerkerete új szakhatósági állásfoglalás alapján történő megállapítását nem kéri, annak háziorvosi igazolást nem kell csatolnia kérelméhez. Változatlan maradt, hogy a gyógyszerkeret a megállapított egyedi havi keretből és az éves eseti keretből (6000,-Ft.) áll. A gyógyszerkeret feltöltése 3 havonta történik. Első alkalommal kerül feltöltésre az eseti keret mellett az évi 6000 forint.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!