Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.12. 08:25

Szenvedélycsapdák - Add a kezded, mi segítünk!

<p>Nyíregyháza - Alkohol, drog, szerencsejáték: szenvedélycsapdák, melyekből kevesen tudnak szabadulni. A szenvedélybeteg családtagjainak is szemléletváltásra van szükségük, fontos, hogy segítsék, nem pedig nehezítsék a lejtőn visszakapaszkodót!</p>

 – Rendszeresen ittam, nem keveset. Hosszú vívódás után orvoshoz fordultam, gyógyszeres kezelésekre jártam, végül sikerült letennem a poharat. Azóta klubfoglalkozásokra járok, ahol sorstársaim – akik már szintén megvívták harcukat az alkohol sötét démonával – megerősítenek, józan kitartásra buzdítanak.

Bizonytalan a munkahelyem, sok szerettemet veszítettem el a közelmúltban, a családi konfliktusok sem ritkák, de nem menekülök újra az alkoholba, ez nem megoldás! – mesélt mindennapi gondjairól és vívódásáról a közelmúltban alakult Add a kezed klub egyik résztvevője.

– Én is megjártam a poklok poklát – vette át a szót egy másik férfi. A nyíregyházi családapa elmondta: évtizedeken át tartó italozó életmódjának családja és egészsége látta a kárát. Egyedül sosem sikerült örök búcsút vennie az alkoholtól, ezért orvoshoz fordult, majd AE klubba kezdett járni. – Az orvosok főképp a szeszes italra éhező testet, a klubfoglalkozások a bűnbeesésre hajló lelket gyógyítják. Ma már az Add a kezed klub az én gyógyszerem, ahol nincs vizitdíj, dobozdíj, kellemes mellékhatása, hogy nagyszerű barátokra tettem szert.

Klubtalálkozók

Cím: Nyíregyháza, Drogambulancia épülete, Árpád u. 41
Foglalkozások: csütörtökönként 17-19 óra között

A Megyei Pszichiátriai Szakkórház támogatásával született klub Nyíregyházán, a vasútállomáshoz közeli Drogambulancia épületében található. Vezetője, Drahos Ferenc szerint ha valaki igazán gyógyulni szeretne alkohol-, drog- vagy játékszenvedélyéből, félretesz mindent gátlást, szégyenérzetet, és a javulás útjára lép.

– A válsághelyzetekben nem segít, ha bódító szerekhez nyúlunk. Ha kitisztult a tudatunk, a problémák ugyanúgy várnak majd ránk. A Megyei Pszichiátriai Szakkórház képzett, segítőkész szakorvosai mellett e civil szerveződés, az Add a kezed klub további hatékony segítséget adhat a drog és alkohol nélküli élet mellett döntőknek.

Nem ritkán a szenvedélybeteg családtagjainak is szemléletváltásra van szükségük, fontos, hogy segítsék, nem pedig nehezítsék a lejtőn visszakapaszkodó rehabilitációját, higgyenek gyógyulásában! A klubtalálkozókon nem vallatjuk egymást, de értékes tanácsokkal igyekszünk segíteni a bajban lévőknek.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!