Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.22. 12:01

Szakmai nap ápolóknak az ápolásról Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A főiskola dékánja A Föld napja apropóján utalt arra, hogy nemcsak a bolygónkat kell óvni a káros hatásoktól, hanem az embereket is, s ebben nagy szerepük van az ápolóknak. <dia width="900" height="700" alt="Szakmai nap ápolóknak az ápolásról Nyíregyházán 2008.04.22."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szakmai_nap__pol_knak_az__pol_sr_l_Ny_regyh/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Szakmai nap ápolóknak az ápolásról Nyíregyházán 2008.04.22." /></a></dia></p>

Negyedik alkalommal rendeznek nemzetközi hetet Nyíregyházán a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán április 21. és 24. között. Kedden az érdeklődők, a külföldről érkezett vendégek és a főiskolai hallgatók az ápolói szakmai nap előadásait hallgathatták meg. Először dr. Lukácskó Zsolt, az intézmény egykori dékánja idézte fel azt a küzdelmes, de igen szép időszakot, amelynek köszönhetően végül beindulhatott a diplomás ápolóképzés az egészségügyi főiskolán. Az erről szóló okiratot 1993-ban adták ki, vagyis 15 éves múltra tekint vissza ez a képzés. A múlt felidézése után a szakmai nap résztvevőit dr. Kalapos István dékán köszöntötte. A Föld napja apropóján utalt arra, hogy nemcsak a bolygónkat kell óvni a káros hatásoktól, hanem az embereket is, s ebben nagy szerepük van az ápolóknak.
A diplomás ápolóképzés jelenéről és jövőjéről dr. Birinyi László alapszakfelelős adott tájékoztatást. Szólt többek között a tudományos diákköri unkákról, a külföldi tanulmányutak jelentőségéről. A célok között kiemelte, hogy még több hallgatót kell bevonni a nappali és levelező képzésbe, s még több minősített oktató munkája szükséges az eredményes oktatáshoz, képzéshez.
Ezt követően okleveleket adtak át olyan személyeknek és kórházaknak, akik, illetve amelyek jelentős szerepet vállaltak az elmúlt 15 évben az ápolók elméleti és gyakorlati képzésében.
Oklevelet kapott dr. Lukácskó Zsolt pro-dékán, prof. dr. Kakuk György (Debreceni Egyetem), dr. Bodolay Edit (DE), prof. dr. Szegedi Gyula (DE). A Jósa András Oktató Kórház oklevelét Jakabné Harcsa Erzsébet ápolási igazgató vette át. Oklevelet kapott még a miskolci megyei kórház és a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centruma.
A nap további részében hazai és külföldi szakemberek tartottak előadásokat. Szerdán mentőtiszt szakmai nappal folytatódik a nemzetközi hét programsorozata.

- M. Magyar László - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!