Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.01. 12:22

Poltgármestert választ Besenyőd

<p>A három polgármester-jelöltet kérdeztük meg terveikről, elképzeléseikről.</p>

Dusinszki Mihály:

1. Kell – e változtatni a település gazdálkodási helyzetén, ha igen, milyen módon?

Igen, szükséges lenne, a forráshiány csökkentése érdekében.
A vállalkozások számának bővítésére lenne szükség, a saját bevételek növelésére. A képviselőtestület az igazgatási feladatok ellátására körjegyzőséget, az oktatási feladatok ellátására közoktatási társulást, a szociális feladatok ellátására társult családsegítő és gyermekjóléti szolgálatot működtet.

2. Milyen közműfejlesztések a legfontosabbak?

A településen valamennyi közmű kiépítésre került (víz, szennyvíz, gáz, kábeltv.) Szükséges lenne a belterületi csapadékvíz elvezetésének megoldása, belterületi utak felújítása, ehhez azonban pályázati forrásra van szükség.

3. Mit tart a település legnagyobb problémájának, hogyan tartaná orvosolhatónak?

Jelen van a nagy számú munkanélküliség, gond a foglalkoztatás megoldása, melyre az önkormányzat valamint a kistérség is nagy hangsúlyt helyez.
A településen a középületek felújításra szorulnak. Az óvoda életveszélyes, szükséges egy új óvoda és 200 férőhelyes konyha építése, valamint egy többfunkciós közösségi ház létesítése, melyben helyet kapna Teleház, civil szervezetek részére helyiség, valamint közösségi rendezvényekre alkalmas nagyterem.

Fazekas János:

1. Kell – e változtatni a település gazdálkodási helyzetén, ha igen, milyen módon?

– Szükséges lenne a változtatás,csak az anyagi feltétele nincs biztositva. A település kiöregedett,munkalehetőség nincs, csak a közmunka program. Az önkormányzatok állami támogatása vissza van szorítva,ezért az egyedüli lehetőséget a pályázatokban látom. Munkahely teremtési lehetőséget vállalkozás vagy üzem telepitéssel lehetséges megoldani.

2. Milyen közműfejlesztéseket tart a legfontosabbaknak?

– A településen lévő utak felújitása, karbantartása, a csapadékvíz-elvezetés kialakítása.

3. Mit tart a település legnagyobb problémájának, hogyan tartaná orvosolhatónak?

– A munkanélküliség, a kiöregedés, a fiatalokról való gondoskodás. Egy olyan szociális ellátó komplexum kellene, amelyben helyet kapna egy 400 adagos konyha,étterem,egészségügyi központ, teleház, polgármesteri hivatal. FSzükséges az óvoda bővitése, az iskola korszerűsítése. Mindez biztositaná a lakosság teljeskörű ellátását. Az öregekről való maximális gondoskodás.
Munkahelyteremtés. 

Laskai Tiborné Dusinszki Mária válaszai:
1. Kell-e változtatni a település gazdálkodásán, s ha igen, akkor milyen módon?

– Jelszavam az összetartás: ami magában foglalja, hogy a képviselő testülettel átvilágítjuk a 2007 évi gazdálkodás teljesített adatait, majd összevetjük a 2008 évi tervezett költségvetéssel. Meg kell találni a takarékoskodás lehetőségét, hiszen fontos fejlesztésekre kellene biztosítani a forrásokat. A helyi ügyintézés keretében szeretnék a falunk lakosi közül képeztetni embereket, akik el tudják látni a napi feladatokat. Ezzel hosszabb távon is munkahelyeket tudnánk biztosítani a besenyődi lakosoknak.

Lakossági fórum összehívása, ahol megbeszélnénk a helyi lakosokkal a teendőket. A források ismeretében tájékoztatni a lakosságot a lehetőségekről. A település gazdálkodásához kapcsolódóan szükséges az utak renoválása, útburkolati jelek festése, zebrát az iskolához.

A közmunka programban foglalt munkaterületek kihasználása, akár új munkaterületek elindítása, ami képzéseket, újabb munkalehetőségeket ad a helyieknek.
Szemmel és fizikailag is érzékelhető az az összetartás, ami a lakosaink között él, hiszen a református egyházunk, parókia építésekor, rengeteg adomány, fizikai munka hozzájárulásával segítettek tervünk elérésében.
Ezt szeretném megvalósítani a falunk lakosaival közösen, mint polgármester.

2. Milyen közműfejlesztéseket tart fontosnak?

– Fontos, hogy amelyik lakóház nem rendelkezik a közművek valamelyikével, oda, minél előbb azt eljuttatni, ezzel az életszínvonal növekedéséhez jelentősen hozzájárulhatunk.
Rendben tartatni az udvarokat, a kapuk utcafronti részét, valamint a nem használt, ill. nem belakott telkeket, hogy a falunk képét ne rontsa, hanem ezek az apró dolgok színvonalasabbá tegyék azt.

Autóbusz megállók, és várakozó helyek kiépítése-szépítése, -a 41-es számú főútvonal melltti buszvárókba is fából készített 2db buszváró elhelyezése-(helyi szakemberek közreműködésével).
Az esővíz elvezetők (árkok) korszerűsítése, újabbak kiépítése a belvíz elkerülése végett, helyi erőforrások igénybevételével.

3. Mit tart a település legnagyobb problémájának, hogyan tudná orvosolni?

Az elmúlt években több pályázatot készítettünk, amelyek nem nyertek, nem kaptunk az építkezéshez forrást. 2004 óta településünkön nem épült új épület, az akkori önkormányzat nem újított fel egyetlen épületet sem. Nincs az Európai Uniós szabványoknak eleget tevő orvosi rendelőnk.
Nincs az említett helyen megfelelő parkoló, esős időszakban, télen minden csupa sár, e miatt a megközelítése nehézkes.

Szeretnénk egy olyan volumenű konyha létrehozását étkező helyiséggel, amely legalább 200 adag meleg ételt tud helyszínen elkészíteni. Fontos lenne egy olyan építmény kivitelezése, amely magában foglalja a polgármesteri hivatalt, ahol a helybeli lakosaink az ügyeiket tudják intézni, valamint egy közösségi ház ahol kisebb rendezvények lebonyolíthatók.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!