Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.04. 15:40

Masszastart Kelet-Magyarországon

<p>Nyíregyháza - A tudomány elefántcsont tornyából a gyakorlat színpadára lépnek a Nyíregyházi Főiskola kutatói, akik tevékenyen részt vettek pénteken a Kelet-magyarországi Regionális Biomassza Közhasznú Egyesület megalakulásában.</p>

– Az alternatív energiaforrásokon belül a biomassza hasznosításának elterjesztésében, leghatékonyabb, egyszersmind leginkább környezetbarát gyakorlati megvalósításában vállal fel szakmai koordinciós, ugyanakkor tudományos kontroll szerepet a pénteken Nyíregyházán megalakult Kelet-magyarországi Regionális Biomassza Közhasznú Egyesület.

Az egyesület megválasztott elnöke, Dr. Lengyel Antal, a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Kar főigazgatója szerint azon túl, hogy az erre vonatkozó EU elvárásoknak is meg kell az országnak felelnie, a biomasszát jelentős menyiségben produkáló megyénk számára különösen fontos e területen jó irányt, s kellő lendületet venni. „Az embereknek ugyancsak érdeke a tiszta környezet és a tiszta gondolkodás„, tette hozzá.

Az újdonsült felügyelő bizottság elnök Dr. Vágvölgyi Sándor hangsúlyozta mezőgazdaságunk fontos szerepét az energiatermelésben, illetve a Nyíregyházi Főiskolán ezen a téren már hosszú évek óta végzett kutató munka jelentőségét. Az új csatlakozók előtt nyitott egyesület szerepéröl szólva kiemelte, segítő kezet nyújtanak a biomassza hasznosítás irányába elinduló termelőknek, önkormányzatoknak.

Wachal Kálmán a megyei önkormányzat munkatársa a megyei települések polgármesterei részéről megfogalmazódott igényre alapozva szögezte le: az egyesület integrálni akarja az önkormányzatokat is az alternatív energiatermelésben, felhasználásban.

Lenti István főiskolai tanár, a megyei önkormányzat tanácsnoka bejelentette még az idén létrehozzák térségünk biomassza kataszterét, amelyre alapozva 2011-ig szeretnék a biomassza hasznosítás teljes vertikumának terveit letenni az asztalra, hogy megkezdődhessen annak megvalósítása.

 

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!