Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.17. 06:18

Kertitraktor lett Manci

<p>Elszállítják a roncsautókat az utcákról! – hallani napjainkban. De mi volt régen, jól esik visszagondolni egykori kedvencünkre. Az vajon miként végezte?&#160;<strong>Dankó Mihály jegyzete<strong></strong></strong></p>

Szegény Manci, vajon merre van? (Bocsánat az ilyen nevű hölgyektől, de az első Trabantomat így neveztük el.) Igazi családtaggá vált. Együtt kezdtük, ő volt az első kocsi az életemben, én neki az első tulajdonosa. Látta a gyermekeink cseperedését, elvitt a szomszéd országokba, hordta a sódert az építkezéshez. Több mint tíz évet szolgált bennünket, akkor, amikor még a tíz forintot se érte el a benzin. Aztán eljött a búcsú pillanata, már nem tudta betölteni feladatát.

Egy gépkocsivezető (szerelő) vette meg, ő felújította, tovább adta egy családnak. Eddig kísértem figyelemmel a sorsát. Állítólag, mint kertitraktor végezte... De nem biztos.

Akkor még éveket kellett várni egy autóra, s az ár is elég húzós volt. A kispénzű emberek rákényszerültek, hogy néhány ezresért megvegyék a guruló roncsokat is. S a „papírmunkát” elfeledve, valamelyik árokban, kiserdőben elhagyták eldobott járművüket. Jobbik esetnek számított, ha alkatrészenként értékesítették, vagy átkerült a szomszéd országok egyikébe. A legtöbbjük azonban a fémhulladékot gyűjtő stráfkocsin végezte. Aztán, az igazi pofont napjainkban kapta a korábbi tulajdonos, amikor kiderült, hogy még mindig a nevén van a jármű, és fizetni kell visszamenőleg a kocsi adóját. Bosszúság, utánajárás.

Ma már ilyen nem törtéhet! Jön a szerv és figyel: a rendszámot, a külsőt, az állapotot. Ha kell, büntet, elszállít. Érdemes tehát a törvények szerint eljárni.

Kapcsolódó cikkek:

 • Nyíregyházán nem tűrik a roncsautót
  Nagy a forgalom az egyik nyíregyházi autóbontóban: a tulajdonos becslése szerint éves átlagban ezernél is több roncs, illetve forgalomból kivont autót  hoznak be bontásra.
 • Roncstelepre az öreg "szekerekkel"!
  Számos kereskedés beszámítja a roncsautót, ha vásárolunk egy másikat. Bontóba is leadhatjuk, de soha ne bízzuk a roncsautónkat idegenekre, akik szekérrel azt ingyen is elszállítanák!

 • A roncsautók fele a természetben végzi
  A roncsautók fele a természetben végzi – ezen szeretne változtatni az MDF. A megoldás az lenne, ha hazánk is betartaná azt az uniós irányelvet, hogy a járműveket ingyen vonják ki a forgalomból.

 • Roncs, ami nincs
  Még mindig csak a roncsok felét adják le regisztrált bontókba, a többi illegális telepekre kerül, ha kerül egyáltalán. Mert a köztereken még mindig sok roncsot „felejtenek” tulajdonosaik.

- Dankó Mihály -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!