Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.27. 17:09

Hagyományokat őriznek az íjászok

<p>Újfehértó - A honfoglaló őseink hagyományait őrző íjászattal ismerkedhetnek meg Újfehértón az érdeklődők. Az íjászklub vezetője 2007. augusztus 11. óta Jáczint Zoltán, akinél bátran jelentkezhet mindeki, akit érdekel az íjászat.</p>

Ez hagyományőrzés és szép sport. Jáczint Zoltán egyébként történelemtanár az újfehértói Bajcsy-Zsilinkszy Endre Gimnázium és Szakképzőiskolában. Az egyesület 2004-ben alakult, s azóta igen szép eredményeket értek el a tagjai.

– Egyénileg Urgyán Csaba, id. Sztányi József és Györki Attila már sok versenyt megnyertek, s mindezek mellett Urgyán Csaba a Keleti gyepű bajnoka is – sorolja a dícséretes eredményeket Jáczint Zoltán. Ezt a sportágat már egészen 5 éves kortól el lehet kezdeni. Az egyesület jövőbeli céljai közé tartozik, hogy bővítse a csapat létszámát. Főként a fiatalokat szeretnék megnyerni, mert eddig nem volt túl nagy az érdeklődés az ifjabbak részéről. Minden vasárnap vannak edzéseik, versenyekre szinte hetente járnak. Augusztus 9-én Újfehértón is lesz verseny, így otthon is megmutathatják tudásukat a hagyományőrző íjászkodók. Az egyesület tagjai a külsőségekben is ápolják a hagyományokat, ugyanis a honfoglaló őseinkhez hasonló öltözéket öltenek magukra a rendezvényeken, s pár órára megpróbálnak úgy élni, mint őseink. A felszerelések, a fegyverzet viselése, a közös étkezések – mind honfoglaló őseink korát elevenítik meg, kizárva mindenféle mai technikai alkotást.

– Ez a kívülállók számára érdekes lehet, de reméljük, hogy egyszer kipróbálják, és rájönnek, hogy ez nemcsak egy egyszerű jelmezes bál, hanem annál sokkal jobb, és sokkal értékesebb! – mondta befejezésül Jáczint Zoltán.

Tóth Margit

Bajcsy-Zsilinszky Endre Gimnázium és Szakközépiskola, Újfehértó
Felkészítő tanár: Jáczint Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!