Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.26. 15:29

Golfpálya az ökoparkban

<p>Csegöld - A Szamosnak ez a része a román–magyar határ mentén fekszik, ipara alig, a munkanélküliség nagy, a mezőgazdasági haszon csekély.</p>

Magyarország északkeleti részén, a Szamos mentén fekszik ez a két ország határán elterülő régió, ahol a projekt megvalósítása elkezdődött. Ennek zárókonferenciáját rendezték meg a napokban Csegöldön. A terület a román–magyar határ mentén fekszik, ipara alig van, a munkanélküliség nagy, a mezőgazdasági haszon korlátozott.
Uray Károlytól, a Fetikövízig szakaszmérnökétől, a projektmenedzsertől kértünk „eligazítást”.

– Az ötletgazda öt magyarországi önkormányzat: Csengersima, Csaholy, Gacsály, Zajta és Csegöld volt. A jó gondolatot felkarolta és továbbvitte a Felső Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a területet kiválóan ismerő Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány. Romániai partnerek is társultak: a Román Nemzeti Meliorációs Hivatal, a Szamos Körösök Területi Kirendeltsége, valamint Lázári és Pusztadaróc önkormányzata.

– De hogy érthetőbb legyen, forgassuk vissza egy kicsit az idő kerekét. A román oldalon az 1960-as években épült egy gyűjtőcsatorna, mely a terület természetes esése miatt Magyarország felé folyó csatornák, holtmedrek vízét volt hivatott összegyűjteni, és még odaát a Szamos felé vezetni. Így a régi, természetes lefolyási viszonyok megváltoztak. Az 1970-es árvíz után a romániai töltésszakadások következtében magyarországi területek irányába kiömlő vizek kivédésére zárógát épült a Szamos és Túr között.

Tekintettel arra, hogy a töltést a magyar–román államhatárral párhuzamosan építették meg, átmetszette a régi vízfolyásokat, holtmedreket, és sok kisebb-nagyobb anyagnyerő gödör jelent meg a területen. A romániai gyűjtőcsatorna és a magyarországi zárógát közötti terület jelentős részén – részben az államhatár közelsége miatti elszigeteltség következtében – kialakult egy nagyon szép erdőkkel, ligetekkel, tavakkal, nádasokkal borított világ.

– Jelentősebb erdőtársulások: a füzesek, fűz-nyár és elegyes ligeterdők, a tölgy-kőris-szil ligeterdők, valamint az égeres láperdők. Nagy felületeket mocsárrétek, ecsetpázsitos rétek és magassásos társulások borítanak. Védett növényei a zöldes kétlevelű sarkvirág, és a réti kardvirág, megfigyelhető a lappantyú, fekete harkály, fakopáncs, zöld küllő, karvaly poszáta, tücsökmadár, macskabagoly. Ragadozó madarak közül héját, egerészölyvet, darázsölyvet figyeltek meg a környéken. A vonulási időben megtalálhatók itt a vonuló récék számtalan faja, a bölömbika, a törpegém, a vöcsök, a búbos vöcsök, a vörös-és feketenyakú vöcsök és a barna rétihéja.

– A vízellátás javítása érdekében felmerült az ötlet, hogy a román területen található gyűjtőcsatornán duzzasztásokat létrehozva, az államhatárt metsző csatornákon át, folyamatos vízpótlás lenne elérhető el az említett területeken, és pótolni lehetne a Darai-csatorna vízhozamát a Sár-Éger vízgyűjtőjéből.
Az ökopark lelkét a töltés, és a tórendszer alkotja, elsődleges cél a tórendszer vízszintjének megemelése, a vízellátás, vízfrissítés megoldása. A terület vízellátásnak biztosítása, és a várható talajvízszint-növekedés ökológiai, természetvédelmi szempontból is előnyös és kívánatos. A Románia felől igényelt többlet vízhozamok beléptetésére az országhatár négy pontján tervezik: a Galambos-, a Géci-sűrűs-, a Csigéri- és a Garand-Felső-csatornán. Így csökken a szivattyúzás mértéke a romániai szivattyútelepeken.

Növelhető a terület biztonságosabb vízellátása a Szamosból történő vízkivétellel, melyet megújuló energia források (napenergia+szélkerék) alkalmazásával oldanának meg. A csatornák lépcsőzésével, illetve a tavak mélyítésével növelnék meg a területen visszatartott víz mennyiségét.

– Hogy mi szerepel a tervek között? Nos, egy kilenclyukú golfpálya, gyakorlórét, kétszer kétpályás teniszpálya, 90 fős étterem és szálloda, strandfürdő és apartmanházak, 136 helyes kemping, valamint múzeumfalu, lovaspálya díjugrató pályával, falusi vendéglátóhely, ahol egy művésztelep megrendezésére is lehetőség lenne.

A szárazföldi tanösvény érinti a legértékesebb vízfelületeket, gyepterületeket, a vízi tanösvény egy pallórendszeren keresztül lehetőséget nyújt a vízi világ részletesebb bemutatására mólókról, magaslesekről.

A három állattartó mintafarmot is megterveztek, melyken szürkemarhát, a rackajuhot és a mangalicát tenyésztenének. A feltáró utak olyan területek megközelíthetőségét tennék lehetővé, melyek egy esős időszakban semmilyen gépjárművel nem járhatóak. Ezek stabilizált, kőszórásos utak lesznek. S természetesen kerékpárutakat is terveztek az ökopark és a közeli települések, létesítmények megközelíthetősége érdekében minden időjárási körülmények között. A bicikliutak rendszere kapcsolódna a már kiépült települési kerékpárutakhoz, illetve a gáton folytatódva épülne tovább.

Pályázat

Pályázat készült ennek az ötletnek a megvalósítására, a vízzel pótolt

területen ökopark megtervezésére is sor kerülne. A pályázat Magyarország–Románia

Határon Átnyúló Együttműködési Program 2004-2006 Interreg III/A program

keretében valósult meg 134, 7 millió forint összértékben. A projekt nyert,

és komoly munkák indultak meg az elmúlt egy évben. Elkészült a terület

geodéziai feltérképezése (erdők, tavak, mocsarak, csatornák).

Megtervezték a vízpótlás lehetőségét. Meghatározták a területen végezhető

tevékenységeket és megtörtént az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra megtervezése,

valamint elkészült az előzetes környezet és természetvédelmi felmérés.

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!