Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.16. 15:54

Fűzben, fában a jótékony energia Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>A világ bukik meg, ha megbuknak a bioenergia előállítására kidolgozott programok. Az ország hármas határ szegletében már több mint húsz éve felvetették az alternatív energia, a biomassza hasznosításának szükségességét.</p>

15:50: Kísérletek a növényekkel

Szűkebb környezetünkre vetítve a teendőket mindenki fontosnak tartotta, hogy a települések polgármesterei tisztában legyenek azzal, a biomassza előállítása miként hat a növénytermesztés szerkezeti átalakítására, a munkahelyteremtésre, a kapcsolódó beruházásokra.

Több év tapasztalatát kínálta fel hasznosításra Kávássy Péter, a Holland Alma Kft. tulajdonosa, aki a piricsei faiskolájában telepített modell-ültetvényeketbiomassza alapanyagnak ajánlott akácból, svéd fűzből és nyárfából. Azt vizsgálják, hogy az egyes fajok hogyan reagálnak helyi talaj és éghajlat viszonyokra, milyen a szárazságtűrésük, hogy viselik az időszakos vízborítottságot. Mindenki tanulja még az új technológiát, de a már rendelkezésre álló információkat átadjuk a termelőknek, hogy ezek birtokában dönthessenek – emelte ki Kávássy Péter.

15:05: A megújuló energiaprogram ugyanis tartalmazza a technológia, az infrastruktúra, az oktatás és képzés, a logisztika fejlesztését, a foglalkoztatás és a piaci kereskedelem bővülését. Megyénk potenciális lehetőségei jók, a helyzeti előnye közismert, de ezek kiaknázásához első lépésben a szellemi kapacitásokat kell növelni – hangsúlyozta Sinóros-Szabó Botond.

– Ha a hagyományos energiahordozók világpiaci áremelkedését nézzük, elkeserítő a helyzet, miközben olyan potenciális energiaforrásaink vannak, amelyeket nem használunk ki – emelte ki dr. Lengyel Antal főiskolai tanár, megerősítve, hogy a biomassza gazdaságpolitikai és humánpolitikai kérdés. Dr. Vágvölgyi Sándor már arra figyelmeztetett: nem az a gond, hogy fogyóban a fosszilis energiahordozók készlete, hanem hogy a felhasználásukkal a Föld lakhatósága került (vég-)veszélybe!

13:40: Az energiaválság immár nem egy átmeneti állapot, hanem állandósuló helyzet, amellyel szembesülni kell szerte a nagyvilágban és szűkebb környezetünkben is. Ezt tartotta szem előtt az „Alternatív energia hasznosításának megyei lehetőségei” címmel szerdán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat épületében rendezett fórumon.

– Az idő visszaigazolt minket, hiszen itt, az ország hármas határ szegletében már több mint húsz éve felvetettük az alternatív energia, azon belül is kiemelten a biomassza hasznosításának szükségszerűségét. Öröm látni, hogy nemcsak a kezdeményezéssel, hanem a tettekkel is országos példát sikerült mutatni – utalt a még a GATE Mezőgazdasági Főiskolai Karán megkezdett munkára illetve a nyírbátori bioreaktorra és a mátészalkai biodízel üzemre Sinóros-Szabó Botond egyetemi tanár. A professzor azt is kiemelte: a megújuló energia nem csupán egy termék, hanem a szűkebb környezetünket körülvevő rendszer, számos térségfejlesztési elemmel.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!