Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.12. 08:18

Anyagi ösztönzés a biomassza irányába

<p>Nyíregyháza - Támogatják a gazdaságok energiaellátásának az átváltását a hagyományos fosszilis energiahordozókról a megújuló energiaforrásokra. Idén, áprilistól már a támogatás kifizetése iránti kérelmeket is benyújthatják a jogosultak.</p>

Az Európai Unió által finanszírozott mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások jogcímei rendkívül széles skálát ölelnek fel. A kérelmező ügyfelek száma a néhány tucattól a százezres nagyságrendig terjed. Előbbiek közé tartozik az a támogatás, amely a gazdaságok energiaellátásának átváltását célozza meg.

Ilyen támogatást először tavaly ősszel lehetett igényelni, idén áprilistól már a támogatás kifizetése iránti kérelmeket is benyújthatják a jogosultak. Éppen egy tucat, azaz 12 ilyen kérelem érkezett be, több mint 200 millió forintra. A támogatás felső határa 30 millió forint, 35%-os támogatási intenzitás mellett.

Mi a biomassza?

- A szárazföldön és vízben található összes élő és nemrég

elhalt szervezetek (növények, állatok, mikroorganizmusok) tömege,

- a biotechnológiát alkalmazó ipar terméke,

- a különböző transzformálók (ember, állat, feldolgozó ipar

stb.) összes biológiai eredetű terméke, hulladéka, mellékterméke.

A támogatás célja a mezőgazdaságban a megújuló energiaforrások kiterjedt használatának elősegítése, valamint a termelők fosszilis energiafüggőségének mérséklése. A támogatásra kérelmet benyújtók vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe mezőgazdasági energiafelhasználást biztosító biomassza kazán illetve az előállított energia szétosztását, tárolását szolgáló eszközök beszerzéséhez.

Az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott információk alapján, idén áprilisban ismét lehetőség nyílik újra igényelni a támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH).

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében éppen a napokban alakult meg a Kelet-magyarországi Regionális Biomassza Közhasznú Egyesület, amelynek egyik vállalt feladata az alternatív energiforrsáok hasznosítását fontolgatók számárara a szaktanácsadás, hangsúlyozta az egyesület elnöke, dr Lengyel Antal a Nyíregyházi Főiskola a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Kar főigazgatója

INFO-LINE A támogatásról bővebb információt a MVH honlapján ( www.mvh.gov.hu ) olvashatnak.

 

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!