Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.18. 20:13

A növényorvos szerint, virágzásban eldőlhet minden

<p>Nyíregyháza - Ez a hétvége kulcsfontosságú lehet az idei gyümölcstermésünk szempontjából. A két hete tartó esős, idő kiváló feltételeket teremtett a gyümölcsfákat károsító gombáknak. A legnagyobb veszélynek a most virító csonthélyasok vannak.</p>

Ez a hétvége kulcsfontosságú lehet az idei gyümölcstermésünk szempontjából. A két hete tartó esős, nedves idő kiváló feltételeket teremtett a gyümölcsfákat károsító gombáknak. A legnagyobb veszélynek a most virító csonthélyasok vannak kitéve – hívja fel kertészkedők figyelmét a Növényorvosi Kamra megyei elnöke, Sallai Pál.

– A meggyfák, többek között a hűvös időben elhúzódó virágzás miatt, igen nagy veszélyben vannak a virágfertőző meggy moniliától. Az Érdi bőtermő fajta ugyan lassan már elvirágzik, de a fürtös meggyek most vannak 30-40 százalélkos virágzásban. Ha valamikor fontos a permetezés, akkor most mindenképpen. Még hozzá felszívódó szerrel, s majd még sziromhulláskor is. Az őszibarack fáinkat ezekben a napokban a tafrina, vagy ahogy népies nevén ismert, a dérgomba fertőzés fenyegeti. A zsugorodott leveleket, mumifikálódott gyümölcs kezdeményeket eredményező kórokozó ellen felszívódó és kontakt szerek kombinációjával vehetjük fel a harcot.

A napokban már virítani kezdő almafákat a varasodás erőteljesen szóródó és most már a majdani gyümölcsöt is fertőzni képes „spórái„ ellen kell hogy megvédjük, szintén valamilyen szerkombinációval. Egyet azonban ne feledjünk, kíméljük a virágok beporzásában nélkülözhetetlen kertészinasokat, csak amikor elülnek, akkor permetezzünk!

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!