Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.24. 12:32

Szigorúan takarékoskodnak Tiszaeszláron

<p>Tiszaeszlár - Olyan pályázati lehetőségekkel igyekeznek élni, ahol teljes az állami támogatás, vagy nagyobb mértékű a támogatás.<br /><A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/takarekosan-gazdalkodnak-tiszaeszlaron/cn/szon-news-km_01-20080321-033534"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

A kora délelőtti órában megszokott életét éli Tiszaeszlár. Egy néni gallyakat tördel egy kivágott fánál, a közhasznú munkások az útpadkát javítják. A kinti derűs napsütés ellenére azonban igencsak borús a polgármesteri hivatalban Nagy Tibor polgármester hangulata.

– A megválasztásomkor tudtam, hogy az önkormányzati gazdálkodásban komoly problémák vannak, de azt nem gondoltam, hogy sokszor szinte megoldhatatlannak tűnő gondok sokaságával találkozom majd – mondja, amikor arról faggatom, hogyan értékeli a 2006 októbere óta eltelt időszakot.

– Az új képviselő-testületnek 50 millió forintos adóssággal kellett szembenéznie, ezért szigorú takarékossági intézkedések sorozatát kellett meghoznunk. Alaposan megnéztük, hogy honnan és mennyit lehet lefaragni a működőképesség érdekében. Szinte minden intézményünk veszteséget termelt, még a konyha is. Ezért az önkormányzati földeken a közhasznú munkásokkal növényeket termeltünk, hogy nyereségesebb legyen az étkeztetés.

– Sajnos, a községben alig van munkalehetőség, a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. Éppen ezért a közmunkaprogramokat igyekszünk maximálisan kihasználni. Olyan pályázati lehetőségekkel igyekszünk élni, ahol teljes az állami támogatás, vagy a legnagyobb mértékű támogatást adják hozzá. Ugyanakkor a felújításoknál is megnézzük, hogy melyek azok az elsőrendű feladatok, amelyeket a közmunkások is el tudnak végezni. Úgy gondolom, 2007-től új brigádvezetőkkel az élen, szervezettebben dolgoztak a közmunkások, mint korábban. Részt vettek árkok tisztításában és felújításában, az iskolánál körben kerítést építettek, s odafigyeltek a parlagfűirtásra is.

– A lehetőségekhez képest törekszünk fejlesztésekre is. Tavaly önerőt tudtunk biztosítani útaszfaltozáshoz. Új piacteret szeretnénk kialakítani, erre nyertünk 8 millió forintot. A munkálatokat június 30-ig kell befejezni.

– Az idei költségvetésben nagyságrendileg ugyanaz az összeg szerepel, mint a tavalyiban, azonban a bérek, az energiaárak, az élelmiszerárak emelkedtek. A költségvetés bevételi oldalán 366 millió forint, a kiadási oldalán 441 millió forint szerepel, a hiány 75 millió forint. Ezért megigényeljük az önhikis előleget, valamint az önhikit. Fontos feladat, hogy a településen kiépítsük a szennyvízcsatorna-hálózatot. Ebből a célból Nyírtelek gesztorságával társulás jött létre, amelynek tagja Tiszaeszlár és Nyírtelek mellett Tiszalök és Tiszadob is. Tavaly kaptuk vissza a kultúrház épületét, amely sokáig pv-raktár volt. Pályázattal szeretnénk felújíttatni. Útaszfaltozásra is szeretnénk pályázni, mert kevés a szilárd burkolatú út Eszláron. Az orvosi rendelő is megérett már a felújításra.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!