Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.15. 08:11

Postánkból: Még a nyugatiak is tiltakoztak

<p>Egyik alkalommal meglepődve hallottuk a rádióban, mely szerint, az egyik nyugat-európai ország tiltakozást nyújtott be a magyar illetékesekhez, mivel a megnevezett magyar cég dömpingáron árasztotta el a piacokat csemegekukoricával</p>

A magam részéről szándékosan írok váltakozva a gazdasági élet sikereiről és kudarcairól. A kudarcokat elkerülendő, a sikereket követendő, őszinte jobbító szándékkal adom közre a gazdaságba tapasztalt eseteimet, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy mintául szolgáljanak. Ha csak egyetlen ember, aki most a munkanélküliek keserű kenyerét eszi, vagy azon vívódik, hogy külföldön keresse boldogulását, vállalkozó lesz, már megérte. Lejtmenetbe fordult gazdaságunkba, biztatást adhat az alábbi történet.

A rendszerváltás után hamarosan bekövetkezett Kelet-Magyarország legnagyobb konzervgyárába a felszámolás, és utcára került a kolléga is, akivel addig beruházásaikat intéztük. Nehéz idők voltak, váratlanul szakadt ránk a privatizáció, és meg kellett tanulnunk, mi az hogy bt., kft. és rt. A kolléga, mivel ilyen téren voltak kapcsolatai, fagyasztott élelmiszerekkel kezdett kereskedni, az üzlet pedig hamarosan felpörgött.

Olyannyira, hogy felépítette első feldolgozó- és fagyasztó üzemét, majd megvett még másik kettőt. Hangsúlyozom, hogy mindig a képződött eredményeiből fejlesztette tovább birodalmát, nem vett részt semminemű vadprivatizációs folyamatban. Nem vásároltatott kocsmákban tájékozatlan és kiszolgáltatott emberektől kárpótlási jegyeket, és akik így szereztek állami vagyont, s még ügyesnek is tartják magukat.

Lapunkban is jelent meg ilyen irányú felháborodás, az elhangzott nyilatkozatra, aki élhetetlennek tartotta azt a többséget, akik nem tudtak így meggazdagodni. Hozzáteszem, egyetértve a felháborodókkal, nem csak arról van itt szó, hogy nem ültünk közel a tűzhöz, a többségnek nem vette volna be a gyomra az ilyenfajta meggazdagodást.

Az én volt kollégám, pedig mostanra foglalkoztat gyárain belül ezres nagyságrendű létszámot, és ennek a többszörösét teszi ki a beszállítói, vagyis a termelői létszám. Legfőbb termék a csemegekukorica, de termeltetnek borsót, babot és a nagyobb élőmunka igényű brokkolit, paradicsomot, pritamin paprikát és a teljes vertikumát a fagyasztott zöldségeknek és gyümölcsöknek.

A nagyságrendjére jellemző, hogy egyik alkalommal meglepődve hallgattuk a rádióban, mely szerint, az egyik nyugat-európai ország tiltakozást nyújtott be a magyar illetékesekhez, mivel a megnevezett magyar cég dömpingáron árasztotta el piacaikat csemegekukoricával.

Még aznap felhívtam, hogy „hitted volna-e Jánosom, amikor még osztályvezetői voltunk állami vállalatainknak, hogy ekkora felhördülést is fogsz tudni csinálni”, aztán jól elbeszélgettünk, becsületére legyen mondva, minden megjátszás nélkül a korábbi barátságos stílusba.

Operatív ügyekbe inkább műszaki munkatársaival tartjuk a kapcsolatot, akik kicsit hideglelősen mosolyogva mondták el, hogy lehet náluk is tévedni, de inkább csak egyszer, mert egy másik tévedésre már nem biztos, hogy kap az illető lehetőséget.

Ekkora vertikumot működtetni és egybe tartani persze csak következetes szigorral és fegyelemmel lehet, biztosítva ezzel ezrek munkáját és megélhetését. Meggyőződésem gazdaságunknak is az egyik kitörési pontja a jó minőségű fagyasztott élelmiszerek termeltetése, feldolgozása és exportja.

Toldy Kálmán, Vásárosnamény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!