Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.14. 15:48

Nyíregyházi az ombudsman-jelölt

<p>Nyíregyháza, Budapest - Évtizedekig Nyíregyházán dolgozott különböző beosztásokban Bogdányiné Mészáros Ágnes, akit Sólyom László köztársasági elnök pénteken a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt.</p>

15:00: Bogdányiné Mészáros Ágnes elmondta: nagyon örül annak, hogy ilyen megtisztelő jelölést kapott. Hozzátette: a frakciók és az Országgyűlés dolga, hogy eldöntse, a jelölteket alkalmasnak tartja-e az adott feladatra.

Arra a kérdésre, hogy megválasztása esetén mit tenne elsőként, úgy válaszolt: tájékozódna azokban az országos ügyekben, amelyekhez eddig nem értett.

Bogdányiné Mészáros Ágnes közölte, a jelölésén először nagyon meglepődött, mert úgy gondolta, hogy nyíregyházi munkája nem biztos, hogy az egész országban ismert.

Mint mondta, elsősorban gyakorlati szakembernek tartja magát. Arra a felvetésre, hogy a jelöltállítás korábbi fiaskói eltántorították-e, azt mondta: vállalja a megmérettetést, és elfogadja az esetleges kritikát is. Ha nem értek valamivel egyet, természetesen el fogom mondani – tette hozzá.

14:45:  Régen ismerjük egymást Bogdányiné Mészáros Ágnessel, jó együttműködés alakult ki a környezetvédelmi felügyelőség és az egyesület között – mondta érdeklődésünkre Priksz Gábor, az E-misszió Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Megismertette velünk a hatósági eljárásokat, de sohasem éreztette velünk az erőfölényt. Ellátta azt a szerepet, amelyet egy zöldszervezettől elvárnak, s ezt képviselte a későbbiekben, már ügyvédként is, amikor nagyon sok esetben segítette az egyesületet.

Sólyom László hivatala bennünket is megkeresett, s reméljük, az országgyűlés nem talál kivetnivalót a jelölésében, elfogadják a köztársasági elnök úr jelöltjét.

13:30: A köztársasági elnök a parlamenti frakcióvezetőknek jelentette be, valamint a másik jelöltet, Tóth Gábor Attila alkotmányjogászt, akit adatvédelmi biztosnak jelöl.

Harmadik nekifutásra a köztársasági elnök hölgyet jelölt megválasztani a zöld, másképpen szólva a jövő nemzedék ombudsman tisztére az Országgyűlésnek. Sólyom László Bogdányiné Mészáros Ágnesről elmondta, környezetvédelmi szakjogászi képesítése van, hosszú időn keresztül dolgozott a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség jogászaként, később a vezetőjeként. Most egyéni ügyvédként tevékenykedik. Az ügyvédnő az első olyan felügyelőségvezető volt, aki együttműködést épített ki a környezetvédő civil szervezetekkel. Őt a zöld körökben jól ismerik és támogatják – mondta.

Az ombudsmanjelölt önéletrajza

Bogdányiné Mészáros Ágnes 1954-ben született. 1978-ban a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett felsőfokú végzettséget, majd a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán folytatta tanulmányait, ahol 1991-ben jogászként végzett. Két évvel később jogi szakvizsgát tett. 1999-ben társasági jogi szakjogászi, 2002-ben környezetvédelmi szakjogászi képesítést szerzett, 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán jogász-közgazdászi diplomát kapott.

Szakmai pályafutását 1993-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzat vagyonirodájánál kezdte, ahol ügyintéző jogtanácsosként dolgozott. 1995-1996-ban a nyíregyházi polgármesteri hivatal Vagyon- és Vállalkozási Irodájának jogtanácsosa volt. 1997-ben került a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi felügyelőséghez, ahol 2000-ig a Hatósági-, Jogi és Igazgatási Osztályt vezette, majd 2005-ig a Felügyelőség igazgatói teendőit látta el. 2005 óta egyéni ügyvédként működik.

Részt vesz az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság munkájában.

Szakmai publikációi környezetvédelmi jogi témakörben jelentek meg.

Előzmény:

Megnevezte újabb ombudsman jelöltjeit Sólyom László
Tóth Gábor Attila alkotmányjogászt jelöli az adatvédelmi biztosi posztra Sólyom László köztársasági elnök. A jövő nemzedékek ombudsmanjának pedig Bogdányiné dr. Mészáros Ágnes ügyvédet javasolja az államfő. Sólyom László péntek délelőtt a Sándor palotában mutatta be jelöltjeit a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. Bővebben...

Kapcsolódó cikkek:

Ismét sikertelen volt az ombudsman-választás
Másodszorra sem sikerült ombudsmanokat választania az Országgyűlésnek. Bővebben...

Ombudsman-választás
Sem Nagy Boldizsárt, sem pedig Péterfalvi Attilát nem választotta meg az Országgyűlés hétfői ülésén a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, illetve adatvédelmi biztosnak. Bővebben...

Ombudsman-jelölés
Péterfalvi Attila és Nagy Boldizsár egyaránt komoly megtiszteltetésnek tartja, hogy Sólyom László köztársasági elnök ombudsmannak jelölte őket. Erről az államfő bejelentését követően beszéltek. Bővebben...

- Sipos Béla, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!